Connect with us

Lajme

Vuçiç tregon çfarë i thanë Lajçak e Escobar: Do kemi tri dënime të forta po s’e pranuam propozimin

Publikuar

me

Presidenti i Serbisë, Aleksandër Vuçiç, në konferencë për media ka treguar tri dënimet që e presin Serbinë nëse nuk e pranon propozimin ndërkombëtar për zgjidhje dhe normalizim me Kosovën.

Vuçiç tha se “pesëshja e madhe” e diplomatëve që e vizituan i kanë thënë se “duhet ta pranosh këtë plan, sepse nëse nuk e pranon kornizën e re të negociatave për rrugën drejt Evropës do të përballesh me: Numri një – ndërprerje e procesit integrues në Evropë. Nën dy – me ndalim dhe tërheqjen e investimeve. Nën tre – Me masa gjithëpërfshirëse në kuptimin ekonomik dhe politik që do të shkaktojnë dëme të mëdha në Republikën e Serbisë”.

Siç e shpjegoi Vuçiç para mediave, pesë diplomatët qysh në fjalinë e dytë i kanë thënë se “plani duhet pranuar”.

“Në fjalinë e dytë që më është komunikuar është thënë – duhet ta pranoni këtë plan”.

Më pas, shtoi presidenti serb, “tre herë të tjera është përmendur e njëjta gjë gjatë takimit”.

Vuçiç: Plani për Kosovën nuk është më vetëm franko-gjerman

Vuçiç gjithashtu ka deklaruar se i ashtuquajturi plan franko-gjerman tashmë nuk është vetëm një plan i këtyre dy shteteve por një kornizë e re negociuese që ka mbështetjen e gjithë perëndimit.

Luftë e madhe për Asociacionin

Presidenti serb shtoi edhe se në ditët në vazhdim “po vjen një luftë e madhe për Asociacionin e Komunave me Shumicë Serbe”.

“Ne nuk mund ta parandalojmë hyrjen e tyre në disa organizata ndërkombëtare siç është Këshilli i Evropës dhe as nuk mund ta pengojmë hyrjen e tyre në NATO”, thotë Vuçiç.

“Ajo që mund të bëjmë”, deklaroi Vuçiç “është të diskutojmë se si të rrisim nivelin e besimit mes nesh dhe shqiptarëve dhe si të ndërtojmë një pozicion për një paqe të ardhshme”.

Por, “së pari duhet të formohet Asociacioni i Komunave Serbe”, theksoi Vuçiç.

“Asociacioni nuk është dhe nuk mund të jetë një organizatë joqeveritare, ajo ka 22 parime të nënshkruara në 2015. Ka qëllime, një strukturë organizative, ne e dimë se si duhet të duket”.

“Dua të them vetëm se tani është një luftë e madhe për Asociacionin. Është e qartë se ata do të përpiqen të thonë se 21 nga 22 këto parime nuk janë në përputhje me kushtetutën e Kosovës dhe e kam parë vendosmërinë e amerikanëve për këtë çështje, besoj se në muajt e ardhshëm do të zgjidhet”, shtoi Vuçiç.

Reklama