fbpx

Vazhdon përplasja ndërinstitucionale me Ministrisë së Drejtësisë dhe Këshillit Prokurorial për dhunimet, MD: S’do të heshtim ndaj performancës së dobët

HomeLajmeKosovë

Vazhdon përplasja ndërinstitucionale me Ministrisë së Drejtësisë dhe Këshillit Prokurorial për dhunimet, MD: S’do të heshtim ndaj performancës së dobët

Replika e kundër replika mes Qeverisë dhe dikastereve të saj dhe Këshillit Prokurorial në lidhje me efikasitetin e institucioneve të drejtësisë për trajtimin e rasteve të dhunimeve të ndryshme seksuale.

Ministria e Drejtësisë ka reaguar ndaj Këshillit Prokurorial dhe Prokurorit të Shtetit se kryeministri Albin Kurti dhe ministrja Albulena Haxhiu po punojnë me agjenda politike, duke thënë se asnjëherë nuk do të heshtin ndaj performancës së dobët të gjyqësorit.

Në reagim thuhet se deri tani nuk është ndërmarrë asnjë veprim i sistemit gjyqësor mbi mundësimin e qasjes së Ministrisë së Drejtësisë në statistikat e gjyqësorit, duke kujtuar se pavarësia reflektohet në vendimmarrje dhe jo në numër final të gjeneruar nga vetë prokuroritë dhe gjykatat.

“Sistemi gjyqësor kundërshton këto statistika dhe pretendon në një realitet tjetër. Po kush mund ta dijë cilat janë statistikat e vërteta të Këshillit Gjyqësor dhe Prokurorial? Strategjia për Sundimin e Ligjit ka paraparë nevojën dhe ka identifikuar veprimet që shpien te mundësimi i qasjes së Ministrisë së Drejtësisë në statistikat e gjyqësorit. Në këtë mënyrë, përveç qasjes në informacion të plasuar e në kohë reale, Ministrisë natyrisht, nuk do t’i lejohej veprim tjetër. Qasja është e domosdoshme për planifikim të politikave e në fund, hartim të ligjeve. Qasja në statistika nuk kërcënon pavarësinë e gjyqësorit”, thuhet në reagim.

Ministria e Drejtësisë kërkon një gjyqësor të pavarur dhe me veprim të bazuar në ligj, duke thënë se Qeveria dënon veprimet jo të ligjshme e të ndikuara të sistemit gjyqësor.

“Veprimet e pasqyruara në raportet e misioneve ndërkombëtare e shoqërisë civile, që reflektohen në statistika të paraqitura sot gjatë konferencës për media, janë të shkruara dhe të hapura për publikun. Qeveria e Kosovës është e përkushtuar ndaj reformës dhe ndryshimeve të domosdoshme në sistemin e drejtësisë, në raport me kërkesën e votuesve e nevojën e qytetarëve. Për këtë qëndrojmë të hapur ndaj bashkëpunimit ndër institucional por, assesi nuk do të heshtim ndaj rezultatit e performancës së dobët, që rezulton me veprime e reagime kërcënuese ndaj mirëqenies”, përfundon reagimi.

Rasti i dhunimit të 11 vjeçares në Prishtinë, ka bërë që Qeveria e Kosovës konkretisht Ministria e Drejtësisë të dorëzoj sot në Kuvendin e Kosovës dosjen për Vettingun.

Kryeministri Albin Kurti ka deklaruar se bazuar në disa të dhëna rreth 200 gjykatës kanë shqiptuar vetëm dënime kusht dhe gjobë për rastet e dhunës seksuale, ose kanë lejuar parashkrimin e rasteve të dhunës seksuale.

Këshilli Prokurorial dhe Prokurori i Shtetit kanë reaguar ndaj këtyre deklaratave.

KPK deklaratat e Kurtit dhe Haxhiut i kanë konsideruar “të pamatura e të paverifikuara, që po bëhen vetëm për konsum dhe agjendë politike”.

Në këtë reagim KPK thotë se statistikat zyrtare nuk hartohen me paragjykime./Telegrafi

x