Tipari që tregon nëse dikush është inteligjent mbi mesataren

1 minute, 57 seconds Read

Edhe pse nuk është një tregues i sigurt se një individ do të ketë sukses ose do të bëhet i pasur në jetë, inteligjenca e lartë është sigurisht një avantazh për një jetë më të lehtë dhe më të thjeshtë.

Megjithëse njerëzve në përgjithësi u pëlqen të mendojnë se janë më të zgjuar se sa janë në të vërtetë, ekziston një tregues i qartë i aftësisë mbi mesataren.

Një studim i madh i Universitetit të New Mexicos tregoi se njerëzit inteligjentë mbi mesataren kanë disa tipare të përbashkëta, por njëra prej tyre binte në sy dukshëm. Bëhet fjalë për një sens humori ose zgjuarsi, e cila dëshmon shpejtësinë e të menduarit, përpunimit të mendimeve dhe vendosjes së gjërave në kontekst në një mënyrë krijuese.

Kështu, humori është një tregues domethënës i aftësive të trurit, pavarësisht nëse është ai “i zi”, i cili shkon me shpenzimet e veta apo të dikujt tjetër. Është kjo shpejtësi e të menduarit që është kyçe, theksojnë shkencëtarët.

Faktorët gjenetikë përcaktojnë ndjeshëm inteligjencën e fëmijës, veçanërisht gjenin FNBP1L, i cili transmeton kodet prindërore, sipas një studimi të Universitetit të Queensland. Në të, shkencëtarët analizuan mostrat e ADN-së të më shumë se 18,000 fëmijëve nga Australia, Holanda, Britania e Madhe dhe SHBA, të moshës gjashtë deri në 18-vjeç, dhe më pas i krahasuan mostrat me rezultatet e testeve të tyre të IQ.

Ata zbuluan se variacionet individuale në kodin gjenetik të fëmijëve ndikojnë në rezultatet e testimit të tyre, kështu që gjenet tona përcaktojnë rreth 40 për qind të inteligjencës totale.

“Këto gjetje na vijnë si rezultat i studimit më të madh në temën e inteligjencës së fëmijëve dhe janë dëshmi shtesë se gjenet janë të rëndësishme, madje më të rëndësishme se edukimi, në formësimin e inteligjencës së fëmijëve”, tha udhëheqësi i studimit, profesor Beben Benjamin.

Shkencëtarët besojnë se ky zbulim mund të ketë një ndikim të madh në një kuptim më të mirë të çrregullimeve mendore te fëmijë

Publikime te ngjashme