Suedia zbulon depozitën më të madhe në Evropë të metaleve të rralla të tokës

1 minute, 16 seconds Read

Kompania shtetërore e minierave suedeze thotë se ka identifikuar më shumë se 1 milion ton minerale të rralla në zonën veriore të Kiruna-s, Suedi.

LKAB tha të enjten se depozita, e gjetur pranë minierës së saj të mineralit të hekurit, ishte më e madhja e oksideve të rralla të tokës në Evropë.

Mineralet e rralla të tokës janë jetike për prodhimin e shumë mallrave të teknologjisë së lartë. Ato përdoren në automjete elektrike, turbina me erë, elektronikë portative, mikrofona dhe altoparlantë.

Jan Mostrom, CEO i LKAB, i tha Al Jazeera se gjetja e depozitës është “mjaft domethënëse”.

“Një gjë është se ne mund të identifikojmë depozitime mjaft të mëdha të këtij materiali këtu brenda Bashkimit Evropian dhe këto materiale do të jenë jetike për elektrifikimin”, tha ai.

Elementet e rralla të tokës nuk janë minuar aktualisht në Evropë. Shumica vijnë nga Kina dhe kërkesa pritet të rritet me kalimin e industrive drejt energjisë së rinovueshme.

Kur u pyet nëse zbulimi ka potencialin për të zëvendësuar Kinën si furnizuesi kryesor i metaleve të rralla të tokës në Evropë, Mostrom tha se këto ishin “fazat e hershme”.

“Duke pasur parasysh vëllimet që kemi sot, gjetja mund të sjellë një vëllim të konsiderueshëm të materialit të nevojshëm në Evropë – jo gati për të qenë i vetë-mjaftueshëm, por është një hap i parë i rëndësishëm”, tha ai.

Publikime te ngjashme