fbpx
HomeLifestyleShendetësi

Studim: Fëmijët nën 5-vjeç mund të prekën më lehtë me coronavirus sesa të rriturit

Sipas një studimi, fëmijët nën 5-vjeç mund të prekën më lehtë me coronavirus sesa të rriturit. Kjo prekje mund të shkojë nga 10 deri 100 herë më shumë tek foshnjat.

Shkalla në të cilën fëmijët përhapin coronavirusin është diskutuar shumë, veçanërisht në kohën kur hapen shkollat. Disa studime, për shembull nga Gjermania, tregojnë se fëmijët dhe adoleshentët përhapin virusin më pak fuqishëm se të rriturit, transmeton Telegrafi.

Shkencëtarët e udhëhequr nga Taylor Heald-Sargent nga Spitali i Fëmijëve Ann & Robert H. Lurie tani kanë hetuar se si sillet virusi te fëmijët e vegjël.

Për studimin, 46 fëmijë nën moshën 5-vjeç, 51 fëmijë midis moshës 5 dhe 17-vjeç dhe 48 të rritur midis moshës 18 dhe 65 vjeç u testuan duke përdorur një shtupë hundore.

Ata zbuluan se fëmijët e vegjël në grupin e parë ndonjëherë mbartin 10 deri 100 herë më shumë viruse sesa grupet e tjera dhe të paktën po aq viruse sa të rriturit.

Kjo nuk do të thotë se ata përhapin virusin më shumë, thanë studiuesit. Sidoqoftë, ata mund të jenë potencialisht drejtues të pandemisë dhe kjo duhet të merret në mend, thuhet në një deklaratë.

“Zakonet e sjelljes së fëmijëve të vegjël dhe hapësirat e kufizuara në shkolla dhe qendrat e kujdesit ditor japin shkas për shqetësimin se COVID-19 mund të rritet atje nëse masat qetësohen përsëri”, përfundojnë autorët nga rezultati i studimit të tyre, i cili u botua në JAMA Pediatrics./Telegrafi

COMMENTS