Si ndryshoi renditja e 10 ekonomive më të mëdha të botës para dhe pas pandemisë

HomeEkonomi

Si ndryshoi renditja e 10 ekonomive më të mëdha të botës para dhe pas pandemisë

Pandemia COVID-19 ka tronditur renditjen e ekonomive më të mëdha në botë, duke shtyrë shumë vende në recesionin më të keq ekonomik në historinë e fundit.

Shtetet e Bashkuara, Kina, Japonia dhe Gjermania vazhdojnë të renditen në katër të parat si ekonomitë më të mëdha në botë, ndërsa disa ekonomi individuale kanë përparuar ose kanë rënë në renditje si rezultat i pandemisë.

CNBC krahasoi vendet sipas produktit të brendshëm bruto nominal (PBB) nga viti 2019, i shprehur në dollarë, me vlerësimet e PBB-së për vitin e kaluar nga raporti i FMN-së Parashikimi Ekonomik Botëror.

Pozicioni drejtues i SHBA

PBB nominale vlerëson vlerën e tregut të të gjitha produkteve dhe shërbimeve të përfunduara të prodhuara në një ekonomi për një vit, por nuk merr parasysh trendet e inflacionit dhe për këtë arsye mund të mbivlerësojë ose nënvlerësojë vlerën reale ekonomike.

Shtetet e Bashkuara ruajtën pozicionin e tyre udhëheqës në listën e 10 ekonomive më të mira në botë, me PBB-në e saj nominale që ra në 20.9 trilionë dollarë vitin e kaluar, nga 21.4 trilionë dollarë vitin e kaluar.

Në të kundërt, Kina e vendit të dytë regjistroi një rritje nominale të PBB-së prej 14.7 trilionë dollarë vitin e kaluar nga 14.3 trilionë dollarë një vit më parë.

Japonia mbeti ekonomia e tretë më e madhe në botë në vitin 2020, me një PBB të vlerësuar në 5,000 miliardë dollarë (5,1 trilionë dollarë në 2019), ndërsa Gjermania renditet në vendin e katërt, ekonomia e së cilës mbajti një vlerë prej 3,800 miliardë dollarë.

India, ekonomia e pestë më e madhe në botë në 2019, ra në vendin e gjashtë vitin e kaluar, prapa Mbretërisë së Bashkuar, megjithëse shifrat krahasuese tregojnë se PBB-ja e të dy vendeve ra nga 2.8 trilionë dollarë dy vjet më parë në 2.7 trilionë dollarë vitin e kaluar.

Renditja në 2019

Renditja në 2020

Brazili ra nga dhjetë më të mirët

Pozicionin e shtatë e mban ende Franca, me një PBB nominale prej gati 2.6 trilionë dollarë (2.7 trilionë dollarë në 2019), dhe e teta është Italia, me një vlerë ekonomike prej afro 1.9 trilionë dollarë (2 trilionë dollarë në 2019).

Brazili, e cila ishte ekonomia e nëntë më e madhe globale në 2019, ra nga dhjetë më të mirat, duke ia lënë vendin Kanadasë, pasi PBB-ja e vitit të kaluar u vlerësua në 1,600 miliardë (1,700 miliardë dollarë vitin e kaluar).

Koreja e Jugut hyn në Top 10

Koreja e Jugut hyri në listën e renditjes si ekonomia e 10-të më e fuqishme në botë, me një PBB prej 1,600 miliardë dollarësh në vitin 2020.

COMMENTS