fbpx
HomeLifestyleShendetësi

Si do të bëhet vaksinimi i shtatë miliardë njerëzve kundër koronavirus?

Si do të vaksinohen shtatë miliardë njerëz kundër Covid-19?

Ekipet në të gjithë botën po punojnë për të zhvilluar një vaksinë që do të jetë efektive kundër coronavirusit.

Kryeministri britanik, Boris Johnson e ka quajtur “përpjekjen më të shpejtë të përbashkët të jetës sonë”, raporton BBC.

Larg nga shkenca e teknologjisë së lartë për të gjetur një formulë fituese, po punohet edhe për mënyrën se si do të shpërndahet për shtatë miliardë njerëz.

Në Mbretërinë e Bashkuar, zemra e kësaj përpjekje është në Universitetin Harëell Science, në një bazë të ish-RAF në Oksfordshire.

Do të jetë Qendra e Prodhimit dhe Inovacionit të Vaksinave në Mbretërinë e Bashkuar (VMIC), e cila ishte paraparë ende pa u shfaqur pandemia globale që tashmë po njihet si COVID-19, transmeton Telegrafi.

“Ne me të vërtetë kemi përgjysmuar afatin kohor. Megjithëse ishim përgatitur ta kemi në fund të vitit 2022, tani shpresojmë ta kemi në 2021”, shpjegon Mattheë Duchars, shefi ekzekutiv i VMIC.

Duchars nuk e ka shfrytëzuar ende pushimin veror sepse e di që ky vend mund të arrij të prodhojë një vaksinë. Ai është në kontakt të vazhdueshëm me hulumtuesit e Universitetit të Oksfordit.

Mattheë thotë se është një përgjegjësi e madhe “Është shumë e rëndësishme, jo vetëm për vendin, por globalisht, që të jemi në gjendje të prodhojmë këtë lloj të vaksinës shpejt dhe në mënyrë efektive”.

“Për të përdorur një analogji – është si të piqni një tortë në shtëpi. Mund të kaloni orë të tëra duke përgatitur tortën e përsosur dhe tani duhet të piqni 70 milionë të tjera, ku të gjitha duhet të jenë perfekte. Është mjaft sfidë e madhe”, tha mjeku.

Universiteti i Oksfordit tashmë po përpiqet të sigurojë hapësirën e mjaftueshme të përkohshme të laboratorit për të filluar prodhimin e vaksinës, madje edhe para se të dijë rezultatin e provës globale.

Në fund të fundit, raca njerëzore do të duhet të bëjë miliarda doza të disa llojeve të vaksinave COVID-19. Të gjithë ata do të duhet të prodhohen, shpërndahen dhe administrohen në të gjithë globin.

Aleanca ndërkombëtare e vaksinave – Gavi – po i nxit vendet që të fillojnë të mendojnë për formimin e vaksinave, transmeton Telegrafi.

Por nuk është e lehtë që të bëhet një bashkëpunimin ndërkombëtar, sepse shumë vende të pasura tashmë kanë bërë marrëveshje bilaterale me kompanitë farmaceutike për ta siguruar të parët ilaçin.

Mjeku Charlie Ëeller, kreu i vaksinave në Wellcome Trust të Mbretërisë së Bashkuar, thotë se vendet do të duhet të bëjnë disa pyetje të sinqerta.

“Kush ka nevojë për këtë vaksinë? Cilat janë grupet më të rrezikuara? Dhe cilët kanë më së shumti përparësi? Sepse ajo që ne e kemi mjaft të qartë është se çdo vaksinë fillestare ka të ngjarë të tejkalojë furnizimet, kështu që zgjedhjet do të duhet të bëhen”, pohoi Weller.

Edhe bërja e vaksinimeve aktuale do të jetë e ndërlikuar. Për shembull, Mbretëria e Bashkuar po shikon një model për të shfrytëzuar rrjetin e qendrave të vendvotimeve si një mënyrë për të vaksinuar popullsinë. Por për vendet e varfëra është edhe më tërheqëse.

Mjeku insiston se sistemet e forta të kujdesit shëndetësor do të jenë thelbësore, me punonjësit e kujdesit shëndetësor që kanë aftësitë e duhura teknike për të imunizuar grupet e synuara.

Shkencëtarët të gjithë mendojnë se do të gjendet një lloj vaksine. Por shumë prej tyre thonë se është e pamundur që të vaksinohen miliarda njerëz.

COMMENTS

x