Shqipëria bashkon votat me Izraelin në Rezolutën e OKB kundër pushtiimit të territoreve Palestineze nga Izraeli!

4 minutes, 5 seconds Read

Shqipëria bashkon votat me Izraelin në Rezolutën e OKB për Palestinën. Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara miratoi të premten një rezolutë që kërkon që Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë të peshojë mbi konfliktin izraelito-palestinez, “aneksimin” izraelit dhe “statusin ligjor të okupimit”.

Rezoluta e promovuar nga palestinezët u miratua me 87 vota pro, 26 kundër dhe 53 abstenime.

Rezoluta titullohet “Praktikat izraelite dhe aktivitetet e vendbanimeve që prekin të drejtat e popullit palestinez dhe arabëve të tjerë të territoreve të pushtuara” dhe i bën thirrje GJND-së me bazë në Hagë të “paraqesë urgjentisht një opinion këshillues” mbi “pushtimin, vendbanimin dhe aneksimin e zgjatur të Izraelit të territorit palestinez.”

Ai gjithashtu bën thirrje për një hetim mbi masat izraelite “që synojnë të ndryshojnë përbërjen demografike, karakterin dhe statusin e Qytetit të Shenjtë të Jerusalemit” dhe thotë se Izraeli ka miratuar “legjislacion dhe masa diskriminuese”.

Rezoluta kërkon që gjykata të peshojë mbi konfliktin në përputhje me të drejtën ndërkombëtare dhe kartën e OKB-së.

GJND-ja, e njohur gjithashtu si gjykata botërore, është gjykata më e lartë e OKB-së për ndërmjetësimin e mosmarrëveshjeve midis vendeve. Vendimet e tij janë të detyrueshme dhe ndikojnë në opinionin publik, por nuk ka asnjë mekanizëm për zbatim. Gjykata është e ndarë nga Gjykata Ndërkombëtare Penale, e cila është gjithashtu në Hagë.

Gjykata lëshoi për herë të fundit një opinion këshillues mbi konfliktin izraelito-palestinez në vitin 2004 kur Asambleja e Përgjithshme i kërkoi asaj të vendoste mbi ligjshmërinë e pengesës së ndarjes.

Izraeli, Shqipëria, SHBA, Britania e Madhe, Australia, Austria, Kanadaja, Gjermania dhe Italia votuan kundër rezolutës së së premtes.

Kina, Irani, Irlanda, Polonia, Portugalia, Rusia dhe Arabia Saudite ishin mes atyre që votuan pro, së bashku me shtetet myslimane ose arabe me të cilat Izraeli ka marrëdhënie duke përfshirë Egjiptin, Jordaninë, Marokun, Emiratet e Bashkuara Arabe, Bahreinin, Sudanin dhe Azerbajxhanin.

Franca, Brazili, Danimarka, Finlanda, Japonia, Holanda, Suedia dhe Zvicra abstenuan.

Votat kundër rezolutës dhe abstenimet së bashku arritën në 79 vende, që do të thotë se kishte një diferencë më të vogël mbështetjeje se zakonisht për një masë anti-izraelite në Asamblenë e Përgjithshme.

Disa anëtarë të asamblesë prej 193 vendesh, përfshirë Ukrainën, nuk votuan. Mbështetja e Kievit për rezolutën në një komitet në fillim të këtij viti shkaktoi një grindje diplomatike midis Ukrainës dhe Izraelit.

OKB-ja ka një histori të gjatë të miratimit të rezolutave kundër Izraelit dhe Izraeli dhe SHBA-ja e akuzojnë atë për njëanshmëri. Izraeli ka akuzuar palestinezët, të cilët kanë statusin e shtetit vëzhgues joanëtar në OKB, se po përpiqen të përdorin organizmin botëror për të anashkaluar negociatat e paqes dhe për të imponuar një zgjidhje.

Më herët të premten, ambasadori izraelit në OKB Gilad Erdan denoncoi OKB-në për rezolutën, duke e quajtur atë një “njollë morale” për organizmin botëror. Ai ka argumentuar se votimi delegjitimon dhe demonizon Izraelin, duke përfshirë këtu duke iu referuar Malit të Tempullit vetëm me emrin e tij arab, Haram al-Sharif.

Mali i Tempullit është vendi më i shenjtë për hebrenjtë si vendi i tempujve të lashtë, dhe vendi i tretë më i shenjtë në Islam si vendndodhja e Xhamisë Al-Aksa.

Erdani nuk u paraqit në votim sepse ai u zhvillua pas fillimit të Shabatit. Një përfaqësues i SHBA-së votoi kundër rezolutës në emër të Izraelit.

“Asnjë organ ndërkombëtar nuk mund të vendosë që populli hebre është ‘pushtues’ në atdheun e vet. Çdo vendim nga një organ gjyqësor që merr mandatin e tij nga OKB-ja moralisht e falimentuar dhe e politizuar është krejtësisht i paligjshëm”, tha Erdan në një deklaratë të premten. “Palestinezët kanë hedhur poshtë çdo iniciativë paqeje duke mbështetur dhe nxitur terrorin. Në vend që t’i shtyjë palestinezët të ndryshojnë, OKB-ja po bën të kundërtën: duke i ndihmuar ata të dëmtojnë të vetmen demokraci të gjallë në Lindjen e Mesme.

“Vendimi për të mbajtur një votim që ka të bëjë me Izraelin në Shabbat është një shembull tjetër i prishjes morale të OKB-së, e cila pengon që qëndrimi i Izraelit të dëgjohet në një votim, rezultatet e të cilit janë të paracaktuara,” tha ai.

Erdanit iu zgjat mandati i tij si i dërguar në OKB nga kryeministri Benjamin Netanyahu të enjten në një nga lëvizjet e tij të para pas kthimit në zyrën e kryeministrit.

Përfaqësuesi palestinez në OKB, Riyad Mansour, e përshëndeti rezolutën pas miratimit të saj.

Publikime te ngjashme