Raporti i OKB-së thotë se Kina po i persekuton myslimanët ujgurë

0 minutes, 53 seconds Read

OKB-ja ka akuzuar Kinën për “shkelje të rënda të të drejtave të njeriut” në një raport të shumëpritur në lidhje me akuzat për abuzim në provincën Xinjiang.

Kina i kishte kërkuar OKB-së që të mos publikonte raportin – me Pekinin që e quajti atë një “farsë” të organizuar nga fuqitë perëndimore.

Raporti vlerëson pretendimet për abuzim kundër myslimanëve ujgurë dhe pakicave të tjera etnike, të cilat Kina i mohon.

Por hetuesit thanë se ata zbuluan “prova të besueshme” të torturës që mund të përbënin “krime kundër njerëzimit”.

Ata akuzuan Kinën për përdorimin e ligjeve të paqarta të sigurisë kombëtare për të shtypur të drejtat e pakicave dhe për krijimin e “sistemeve të ndalimit arbitrar”.

Raporti, i cili u porosit nga Zyra e Komisionerit të Lartë të OKB-së për të Drejtat e Njeriut, tha se të burgosurit i ishin nënshtruar “modeleve të keqtrajtimit” që përfshinin “incidente të dhunës seksuale dhe me bazë gjinore”.

Publikime te ngjashme