Publikohet dokumenti sekret i partisë së Vuçiqit që ndërhynë në zgjedhjet presidenciale në Mal të Zi

10 minutes, 39 seconds Read

Partia Progresiste Serbe (SNS) që drejtohet nga Aleksandar Vuçiqi përmes aktivistëve, biznismenëve dhe priftërinjve besnikë u ka dhënë udhëzime zyrtarëve të partisë në pushtet të Malit të Zi, përpara raundit të parë të zgjedhjeve presidenciale në këtë vend.

Dioqeza e Kishës Ortodokse Serbe në Mal të Zi, përveç liderit të Frontit Demokratik (DF), Andrije Mandiq mbështet fuqishëm edhe kandidatin për president të lëvizjes Evropa Tani, Jakov Milatoviq.

Bazuar në udhëzimet e shkruara, të cilat janë prezantuar dhjetë ditë para zgjedhjeve disa prej anëtarëve të shquar të SNS-së, me fokus zgjedhjet presidenciale, vihet re se Beogradi luajti një lojë të dyfishtë me synimin për të siguruar zgjedhjen e “presidentit miqësor” të Malit të Zi, por edhe për të ndikuar në pjesën e forcave pro-serbe që do të jenë të pranueshme për Perëndimin.

“Parandalimi i fitores së Millo Gjukanoviqit në zgjedhjet presidenciale është një interes strategjik që duhet mbështetur me veprime të ndryshme. Është e nevojshme të mbështetet fuqishëm, përmes kanaleve aktuale të propagandës, përveç kandidatëve Andrija Mandiq, Jakov Milatoviq edhe Evropa Tani, në radhë të parë përmes aktivizimit të lëvizjes anti-Gjukanoviq, me prezencë publike aktive përmes medieve në Serbi dhe Mal të Zi dhe individëve të shquar në Mal të Zi”, shkruhet në këtë dokument.

Taktika e Beogradit ishte të mbështeste zyrtarisht Mandiqin për shkak të marrëdhënieve dhe politikave të udhëhequra nga Vuçiqi si “president i të gjithë serbëve në rajon, shteti amë i të cilit është Serbia” dhe në të njëjtën kohë, duke mbështetur Milatoviqin si një kandidat më të moderuar pro-serb, krijojnë mundësitë për një fitore përfundimtare ndaj Gjukanoviqit.

Vuçiqit nuk e ka të panjohur këtë politikë të dyfishtë ndaj “të tijve” jashtë kufijve të Serbisë. Kjo tashmë është parë edhe në Bosnjë e Hercegovinë, kur përmes medieve dhe biznesmenëve, ai mbështeti të dy kandidatët për president të Republikës Srpska, Milorad Dodik dhe Jelena Triviq.

Të dhënat e siguruara nga media malazeze Pobjeda, raporton Telegrafi, si dhe analiza e rezultateve të zgjedhjeve presidenciale, tregojnë qartë se mbështetja e Vuçiqit për Mandiqin nuk ishte plotësisht e sinqertë apo në masën që pritej nga DF-ja.

Ndryshe nga “betejat” për Nikshiqin dhe Budvën – kur biznesmenët e afërt me Vuçiqin sillnin para për blerjen e votave – këtë herë logjistika nuk ishte aq e dukshme dhe as shërbimet e sigurisë, të cilat Dritan Abazoviq i kontrollonte gjatë gjashtë muajve të fundit.

Kjo nuk i referohet vetëm “aktiviteteve” të Vlad Mandiqit dhe Rad Shijanit, por edhe zëvendësuesve të tyre, të cilët sollën shuma të mëdha parash përpara zgjedhjeve lokale të 2021 dhe 2022. Rasti i arrestimit të biznesmenit të SNS-së, Dejan Slijepçeviq, në ditën e zgjedhjeve lokale në Podgoricë më 23 tetor të vitit të kaluar, i cili tentoi të përdorte një helikopter për të hedhur para për të blerë vota, zbulon qartë skemën e “blerjes” së votuesve me para nga Beogradi.

Milatoviq vs. Mandiq

Se mbështetja e strukturave pro-serbe ndaj Mandiqit nuk ishte adekuate, më së miri e dëshmojnë rezultatet në komunat bregdetare dhe në Podgoricë, çka më e dukshme është në Nikshiq.

Deri më 19 mars, Nikshiq besohej të ishte bastioni më i fortë i Mandiqit. Për shkak të pozitës së kryetarit të komunës që mbulohet nga DF-ja, por edhe për shkak se kontrollohet nga funksionari i DF-së, Milutin Gjukanoviq, i cili punësoi atje një “ushtri të vogël” pasuesve partiakë.

Nikshiq është gjithashtu selia e Eparkisë së Budimljanit të Kishës Ortodokse Serbe, e cila e mbështeti Mandiqin përmes njeriut të saj të parë, Metodije Ostojiq. Fotoja e Ostojiqit së bashku me Maniqin dhe Kovaçeviqin tregon një mbështetje të parezervë për kandidatin e DF-së në këto zgjedhje presidenciale.

Rezultatet e 19 marsit tregojnë se Kisha Ortodokse Serbe, me urdhër të Vuçiqit, luajti me dy kandidatë dhe se Mandiqit ishte disi i privuar nga mbështetja e plotë e një faktori të rëndësishëm klerikal, të cilin ai kishte shpresuar me arsye.

Kur analizohen të dhënat e Nikshiqit pas raundit të parë, krahasuar me zgjedhjet e fundit lokale, rezulton se së paku gjysma e votave për Milatoviqin kanë ardhur nga Fronti Demokratik dhe rreth dy mijë vota nga Demokratët.

Vallja e Kishës Ortodokse Serbe dhe Beogradit

Për këtë rezultat është veçanërisht i rëndësishëm i ashtuquajturi “bosht klerikal” – Lëvizja Demokratike e Krishterë e Dejan Vukshiqit dhe Kisha Ortodokse Serbe, e cila përmes njerëzve me ndikim të saj, kryesisht prifti Mijajlo Bakoviq, ndikoi dukshëm në rezultatin e mirë të Milatoviqit.

Për këtë qëllim u organizua një takim ndërmjet Miloviqit dhe mitropolitit Joanikij Miçoviq në Beograd, vetëm pak ditë para raundit të parë të zgjedhjeve, i cili tregoi se Kisha Serbe kanë “më shumë kandidatë” në zgjedhjet presidenciale.

Dëshmi se po e mbështesin Millatoviqin në Beograd është edhe deklarata e ministrit të Jashtëm serb, Ivica Daçiq, i cili vetëm një ditë pas zgjedhjeve tha se me Vuçiqin kishte biseduar për zgjedhjet presidenciale në Mal të Zi.

“Është e sigurt se serbët praktikisht në raundin e dytë do të vendosin se kush do të jetë presidenti i ri i Malit të Zi”, ka theksuar Daçiq.

Edhe pse kjo deklaratë mund të jetë një lloj “ngushëllimi” për Andrija Mandiqin, lideri i partisë më të madhe pro-serbe në Mal të Zi, Ivica Daçiq, si ventrilokuist i strategjisë së Vuçiqit ndaj Malit të Zi, zbulon planin e Beogradit për të arritur një rikthim “paqësor” në përbërjen e forcave politike serbe në këtë vend.

Motivet e shkruara

Është e qartë se pas mbështetjes së Vuçiqit për Milatoviqin fshihet plani i presidentit të Serbisë për të gjetur një lider “civio-serb” të pranueshëm për Perëndimin, i cili do të ishte leva e tij në Qeverinë e Malit të Zi.

Nuk është sekret që Spajiq dhe Milatoviq kanë marrëdhënie të shkëlqyera me ministrin personal të Vuçiqit dhe bankierin e familjes të Sinisha Malit. Tashmë është raportuar se projekti për heqjen e kontributeve të sigurimeve shëndetësore është hartuar në Beograd dhe se Spajiqit dhe Milatoviqit ia kanë “dhuruar” gjatë disa konsultimeve që janë zhvilluar në Banjica, qysh në fillim të vitit 2021.

Në prill të vitit 2022, Pobjeda shkroi se kryetari i Komunës së Nikshiqit, Marko Kovaçeviq, “shihej” si kandidati më serioz për presidentin e ri të Demokracisë së Re Serbe (NSD), nëse lideri i kësaj partie Andrija Mandiq vendos të mos kandidojë. Kovaçeviq është i preferuari i presidentit serb, i cili në krye të asaj partie pro-serbe në Mal të Zi dëshiron të shohë një ekip më të ri dhe ndoshta më bashkëpunues, i cili është “më i lehtë për t’u menaxhuar”.

Mandiq ka qenë në krye të NSD-së për gati 20 vjet, duke përfshirë periudhën nga viti 2003 deri në vitin 2009 kur ai ishte në krye të Partisë Progresive Serbe (SNS) dhe lider i padiskutueshëm i asaj partie.

Kovaçeviq ua kishte rekomanduar veten qarqeve të Beogradit dhe shfaqi hapur pretendimet e tij për të qenë një nga drejtuesit e NSD-së. Njoftimi i tij i fundit përkon me pikëpamjet e ideologëve të projektit “Bota serbe”, Aleksandar Rakoviq dhe Aleksandar Vulin, të cilët haptazi mbrojnë idenë e “ribashkimit të të gjithë serbëve”.

Kur “Plani B” bëhet “Plan A”

“Fitorja e kandidatit Milatoviq mundëson veprim afatgjatë dhe formimin e shumicës në zgjedhjet parlamentare të 11 qershorit, të cilat do të udhëhiqen nga lëvizja Evropa Tani. Demokratët e udhëhequr nga Aleksa Beçiq duhet të ndikohen fuqishëm për të përmbushur pritshmëritë e kësaj lëvizje. Ambiciet politike të lidershipit të demokratëve dhe antagonizmi i një pjese të konsiderueshme të zyrtarëve dhe votuesve të tyre ndaj Evropa Tani duhet të frenohen për hir të krijimit të një aleance strategjike me Milatoviqin. Vlerësimi është se premtimi për kthimin e Beçiqit në postin e kryetarit të Kuvendit mund të ndikojë pozitivisht në veprimet e demokratëve ndaj Evropa Tani”, thuhet në dokumentin e partisë SNS.

Po ashtu, dokumenti tregon se Vuçiq po planifikon me kujdes transformimin e forcave të tij “miqësore” në Mal të Zi, në përputhje me ndryshimin e rolit të tij në negociatat me Perëndimin për Kosovën.

Presidenti serb pranoi marrëveshjen e Brukselit, madje edhe ato dispozita të vështira për njohjen reciproke joformale, por reale, si dhe se Serbia nuk do të kundërshtojë anëtarësimin e Kosovës në organizatat ndërkombëtare, edhe pse në komunikimin publik ai pretendon se Beogradi ka vënë “vija të kuqe” që nuk do të të kryqëzohet.

Në realitet, nën presionin e negociatorëve evropiano-amerikanë, Vuçiqit iu desh të merrte rolin e “garancisë së stabilitetit”, kështu që tani ai ka nevojë për të gjithë mbështetjen logjistike, duke përfshirë atë nga Mali i Zi, veçanërisht me sinergjinë e ripërtërirë të forcave pro-serbe, të cilat struktura e vjetër nuk mund të sigurojë në krye të DF-së.

Sipas atij dokumenti, është e nevojshme të bëhet transformimi i lidershipit në DF-së “në një procedurë që nuk do të dëmtojë në mënyrë të përhershme fuqinë e DF-së dhe në të njëjtën kohë do të mundësojë një partneritet strategjik me grupet e tjera politike serbe, si lëvizja Evropa Tani dhe Mali i Zi Demokratik”.

Llogaritja politike e Beogradit është e qartë: fitorja e Jakov Milatoviqit nuk është vetëm kusht për margjinalizimin politik të forcave sovraniste, qytetare në Mal të Zi, por edhe një lloj garancie politike për Serbinë zyrtare që në periudhën e ardhshme, pas zgjedhjeve të jashtëzakonshme parlamentare, më 11 qershor, Qeveria e re në Mal të Zi do të pranoj pa rezerva të gjitha iniciativat që forcojnë pozitën politike të Aleksandër Vuçiqit, si “president dhe përfaqësues i të gjithë serbëve në rajon”.

Një prej tyre është Ballkani i Hapur, të cilin Milatoviqi e mbështeti me zell gjatë kandidaturës së tij për president.

Pas dështimit për të kaluar në raundin e dytë të zgjedhjeve presidenciale, Mandiq premtoi se DF-ja do ta mbështes kandidatin Milatoviq. Në transparentët e marra me qira nga Fronti Demokratik, fotografia e Mandiqit u zëvendësua me sloganin “Të mposhtim Milo Gjukanoviqin – votojmë për Jakov Milatoviqin”.

Megjithatë, pyetja është nëse Mandiq dhe ekipi i Frontit Demokratik do të pranojnë vërtet të jenë bartës politikë për kandidatin e lëvizjes Evropa Tani, sepse kjo i shtyn ata drejt eutanazisë politike, duke humbur ndikimin personal dhe duke pranuar roli i “thirrësit të tretë” të lojtarëve politikë margjinalë në Mal të Zi.

Në informacionin që iu është shpërndarë anëtarëve të kryesisë së SNS-së së Vuçiqit, përgjegjës për zgjedhjet në Mal të Zi, analizohet konkretisht pengimi i mundshëm i kryesisë së Frontit Demokratik dhe paralajmërohet se do të nevojiten disa ndryshime në ndarjen e “torta e partisë” brenda administratës publike dhe ndërmarrjeve shtetërore.

Gjithashtu theksohet se ekziston mundësia që drejtuesit aktualë të DF të shprehin kundërshtimin ndaj “ndryshimeve në pozicionin e tyre personal”, por theksohet gjithashtu se kjo lloj pakënaqësie mund të neutralizohet përmes funksioneve shtetërore.

“Pas fitores së pritur të Milatoviqit në zgjedhjet presidenciale dhe lëvizjes Evropa Tani në zgjedhjet parlamentare, përkrahësit e tij do të kërkojnë që t’u hapen dyert e administratës shtetërore dhe kompanive. Prandaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme që pas zgjedhjeve, shkarkimet nga puna të personave që më parë kanë qenë të punësuar me kohë të pjesshme dhe të bëhen në mënyrë të përhershme në një kohë sa më të shkurtër dhe pa bujë mediatike. Një numër i personave të punësuar nga DF-ja (dhe NSD) duhet të motivohen për t’iu bashkuar Evropa Tani”, përfundon dokumenti.

Publikime te ngjashme