fbpx

Pse gratë ndiejnë dhimbje më shumë sesa burrat

HomeLifestyle

Pse gratë ndiejnë dhimbje më shumë sesa burrat

Një qelizë imune rezidente e trurit femra është më aktive në rajone të përfshira në përpunimin e dhimbjes në krahasim me meshkujt, sipas një studimi të fundit nga studiuesit e Universitetit Shtetëror të Xhorxhisë.

Studimi, botuar në Journal of Neuroscience, zbuloi se kur qelizat imune rezidente të trurit, u bllokuan, përgjigja e grave ndaj ilaçeve opioide u përmirësua dhe përputhej me nivelet e lehtësimit të dhimbjes që zakonisht shihen te meshkujt, transmeton lajmi.net.

Gratë vuajnë nga një incidencë më e lartë e kushteve kronike dhe inflamatore siç janë fibromialgjia dhe osteoartriti.

Ndërsa morfina vazhdon të jetë një nga ilaçet kryesore që përdoret për trajtimin e dhimbjeve të forta ose kronike, shpesh është më pak efektive tek femrat.

Në individë të shëndetshëm, mikroglia studion trurin, duke kërkuar shenja të infeksionit ose patogjenëve.

Në mungesë të dhimbjes, morfina ndërhyn në funksionimin normal të trupit dhe konsiderohet si një patogjen, duke aktivizuar qelizat imune të lindura të trurit dhe duke shkaktuar lëshimin e kimikateve inflamatore siç janë citokinat.

Për të provuar se si ndikon kjo diferencë seksuale në analgjeninë morfine, Doyle u dha minjve meshkuj dhe femra një ilaç që pengon aktivizimin e mikroglisë.

Ekipi i studimit zbulon se mikroglia është më aktive në rajonet e trurit të përfshira në përpunimin e dhimbjes mund të kontribuojë në faktin se shkalla e incidencës për sindromat e ndryshme të dhimbjes kronike janë dukshëm më të larta tek femrat sesa meshkujt. /Lajmi.net/

COMMENTS