fbpx

Prokuroria nis hetim ndaj drejtorit të shkollës që përjashtoi nga puna arsimtaren me shami

HomeLajmeKosovë

Prokuroria nis hetim ndaj drejtorit të shkollës që përjashtoi nga puna arsimtaren me shami

Prokuroria Themelore në Prizren ka nisur hetim ndaj Liman Bytyqi, drejtorit të shkollës “Flamuri i Arbrit” në Suharekë. Kjo pasi përjashtoi nga shkolla arsimtaren e matematikës vetëm se mbante shami.

Bytyqi nga ana e Prokurorisë ngarkohet me veprën penale, “Shkelja e statusit të barabartë të shtetasve dhe banorëve të Republikës së Kosovës”.

Këtë e ka konfirmuar zëdhënësja e Prokurorisë Themelore të Prizrenit, Fitore Mehmeti.

“Referuar kërkesës tuaj për informacione, ju njoftojmë se lidhur me rastin të cilit i referoheni, Prokuroria Themelore në Prizren ka inicuar rast në drejtim të veprës penale “Shkelja e statusit të barabartë të shtetasve dhe banorëve të Republikës së Kosovës” nga neni 190 të Kodit Penal të Republikës së Kosovës (KPRK). Rrjedhimisht, rasti është duke u trajtuar nga prokuroria, andaj në këtë fazë nuk mund t’ju japin detaje të tjera. Për rrjedhën e mëtutjeshme të rastit do të njoftoheni me kohë”, thuhet në përgjigjen e Prokurorisë dhënë Insajderit.

Në fillim të muajit shtator, arsimtarja e matematikës, Remzie Lezi, në fshatin Reshtan të komunës së Suharekës është përjashtuar nga puna për shkak të vendosjes së shamisë.

Këshilli Drejtues i Shkollës “Flamuri i Arbrit”, kishte vendosur në mënyrë unanime, që Lezi të përjashtohet nga shkolla.

“Që duke u mbështetur në UA.nr03/2016, neni 3 pika 7, që ndalon bartjen e uniformes fetare, i gjithë këshilli vendosi unanimisht që nuk i lejohet arsimtares së matematikes, znj, Remzie Lezi ta ushtrojë profesionin e mësuesisë në shkollën tonë”, thuhej në shkresën e shkollës.

Për Insajderin kishte folur edhe avokati i arsimtare, Muhamet Mujaj, i cili kishte thënë se kjo e fundit ishte ofenduar dhe nuk ishte lejuar të hyjë as brenda në shkollë.

“Jam kanë vet aty të premten e kam pa gjendjen qysh është. Drejtori është sjellë në mënyrë të vrazhdë se ka lanë asnjëherë me hy as brenda në shkollë, pa asnjë shkresë zyrtare, i ka bërë dhunë psiqike dhe e ka fyer me fjalë të ndyta”, tha avokati Mujaj.

Kujtojmë se, për lejimin e bartjes së shamisë në shkolla, para një muaji ishte zhvilluar edhe një fushatë në rrjete sociale. Ishin Durim Berisha dhe Liridon Kurti që kërkuan të ndryshohet Neni 3, paragrafi 1.13 i Udhëzimit Administrativ Nr. 06/2014 i cili ndalon bartjen e uniformës fetare në shkolla që ishte hartuar në vitin 2014 nga ministria e Arsimit.

Derisa, ministrja e Arsimit, Arbërie Nagavci, kishte thënë se udhëzimi administrativ që e ndalon bartjen e shamisë në shkolla nuk do të ndryshojë.

x