Prokurori që urdhëroi arrestimin e Putinit, përmend Millosheviqin, Karaxhiqin e Mlladiqin

2 minutes, 33 seconds Read

Kryeprokurori i Gjykatës Ndërkombëtare Penale, Karim Khan, i cili ka kaluar më shumë se tre dekada në drejtësinë ndërkombëtare, arriti të sigurojë një urdhër-arresti për presidentin rus Vladimir Putin në fund të javës së kaluar.

Khan thotë se duhet të jetë e qartë për të gjithë se ata nuk janë të paprekshëm, dhe ai përmend shembuj të liderëve si Millosheviq, Karaxhiq, Mlladiq, Taylor dhe të tjerë që përfunduan para gjykatave ndërkombëtare.

Në një intervistë për CNN, Khan tregon se ky është vetëm fillimi i procesit të mundimshëm të hetimit dhe vërtetimit të shumë krimeve të tjera të kryera në Ukrainë.

I pyetur nëse beson se një ditë do ta shohim Putinin në bankën e të akuzuarve, Khan thotë se ata që mendojnë se është e pamundur nuk e kuptojnë historinë.

“Për shkak se kriminelët kryesorë nazistë të luftës, Millosheviq, Karaxhiq, Mlladiq, ish-presidenti Charles Taylor, Kabanda nga Ruanda, të gjithë ishin individë të fuqishëm, e megjithatë ata u gjendën në salla të gjyqit, sjellja e të cilëve u gjykua nga gjyqtarë të pavarur. Dhe kjo jep edhe arsye për shpresë, se ligji mundet, sado i vështirë të jetë, ligji mund të mbizotërojë”, tha ai.

Ai shton se mesazhi është se parimet bazë të njerëzimit i lidhin të gjithë dhe se askush nuk duhet të ndjejë se mund të kryejë gjenocid apo krime kundër njerëzimit pa u ndëshkuar.

“Sepse ne kemi Gjykatën Penale Ndërkombëtare. Ne kemi gjithashtu normat bazë të së drejtës zakonore ndërkombëtare dhe ka shumë forume të ndryshme në mbarë botën që reduktojnë hapësirën dhe hapësirën për mosndëshkim dhe gjithnjë e më pak strehë të sigurta”, tha Khan.

Karim Khan ka qenë avokat i Fatmir Limaj në kohën kur ai akuzohej për korrupsion sa ishte ministër i Transportit dhe Infrastrukturës. Pas një procesi të gjatë, Limaj u lirua nga akuzat.

Kujtojmë se Gjykata Ndërkombëtare Penale ka lëshuar një urdhër arresti për presidentin rus Vladimir Putin për krime lufte.

Siç tha ICC, Putin dyshohet se është përgjegjës për krimin e luftës të dëbimit të paligjshëm dhe transferimit të popullsisë (fëmijëve) nga territoret e okupuara të Ukrainës në Federatën Ruse. Sipas ICC në faqen e saj të internetit, krimet dyshohet se janë kryer në territorin e okupuar të Ukrainës nga 24 shkurt 2022.

“Ka arsye për të dyshuar se Putini mban përgjegjësi penale individuale për krimet e lartpërmendura, sepse ai i kreu këto akte drejtpërdrejt, së bashku me të tjerët dhe nëpërmjet të tjerëve, dhe sepse ai nuk ushtroi kontroll mbi vartësit civilë dhe ushtarakë që kryen aktet, ose lejoi që të urdhëroheshin, dhe ishin nën kontrollin e tij”, thotë GJNP.

Publikime te ngjashme