Përqindjet e disa prej simptomave që mund të shfaqen te femrat para një sulmi në zemër

1 minute, 49 seconds Read

Sulmet në zemër janë të njohur për shfaqjen e papritur, duke i bërë ato një nga kushtet më vdekjeprurëse në botë. Një goditje ndodh kur rrjedhja e gjakut në zemër ndalon papritur.

Kjo shkakton një cunami simptomash, por ka prova që shenjat paralajmëruese mund të shfaqen në muajt para ndikimit. Sipas një studimi, gratë mund të përjetojnë lodhje të pazakontë, shqetësime të gjumit dhe gulçim një muaj para një ataku në zemër.

Simptoma e parë që sinjalizon një atak në zemër është dhimbja në gjoks, e ngjashme me atë që ndjejmë kur kemi ngërçe në këmbë gjatë stërvitjes. Meqenëse zemra është përgjegjëse për pompimin e gjakut në pjesën tjetër të trupit, një atak në zemër shkakton menjëherë mungesën e oksigjenit në të gjithë trupin, transmeton KP.

Një sondazh i publikuar në revistën Circulation mblodhi informacion nga më shumë se 500 gra që kishin dhe i mbijetuan një ataku kardiak për të krahasuar simptomat e tyre. 95 për qind e tyre thanë se kishin vënë re ndryshime të pazakonta fizike një muaj më parë. Problemet më të zakonshme në javët para sulmit në zemër ishin lodhja dhe shqetësimet e gjumit.

Interesante, hulumtimi tregoi se më pak gra sesa burra përjetuan dhimbje gjoksi gjatë një sulmi në zemër. Nga ana tjetër, gratë kishin më shumë gjasa të përjetonin gulçim.

Në vitin 2019, Harvard Health publikoi një listë me 12 simptomat më të zakonshme të raportuara nga gratë në muajin para një ataku në zemër:

lodhje e pazakontë (71 për qind)

çrregullimi i gjumit (48 për qind)

gulçim (42 për qind)

tretje e dobët (39 për qind)

ankth (36 për qind)

rrahje të shpejta të zemrës (27 për qind)

duar të dobëta/të rënda (25 për qind)

ndryshime në të menduarit ose kujtesën (24 për qind)

ndryshimi i shikimit (23 për qind)

humbje e oreksit (22 për qind)

ndjesi shpimi gjilpërash në duar/krahë (22 për qind)

vështirësi në frymëmarrje gjatë natës (19 për qind)

Publikime te ngjashme