Përplasja e ‘vrimës së zezë’ me një ‘objekt misterioz’ huton studiuesit

HomeLifestyleShkencë

Përplasja e ‘vrimës së zezë’ me një ‘objekt misterioz’ huton studiuesit

Përplasja e një vrime të zezë me një objekt të panjohur vazhdon të krijojë hamendje.

Një ngjarje kozmike që goditi Tokën më 14 gusht 2019 vazhdon të hutojë studiuesit.

Vala gravitacionale e matur nga sensorë në atë kohë, e cila kalonte mbi tokë, fillimisht i atribuohej përplasjes midis vrimës së zezë dhe një ylli neutron, shkruan Cnet.

Por një analizë e saktë e të dhënave të mbledhura tani solli pyetje më të hapura sesa përgjigje, transmeton Telegrafi.

800 milionë vite dritë larg

Sinjali i kapur nga sistemet lazer ishte një nga më të fortët të matur ndonjëherë.

Sipas vlerësimit, i cili tani është botuar në gazeta të ndryshme astrofizike, përplasja mund të ketë ndodhur 800 milionë vite dritë larg.

Sipas studiuesve, një nga objektet kozmike ishte padyshim një vrimë e zezë, e cila ka rreth 23 herë masën e diellit tonë. Por objekti tjetër mbetet një mister.

Sepse me një masë dy herë më të madhe se dielli, sipas gjendjes aktuale të hulumtimit, në të vërtetë nuk mund të jetë një yll neutron, pasi ata dihet se janë shumë më të lehtë.

Masa prej 2.6 ‘diellësh’ është përsëri shumë e lehtë për një vrimë të dytë të zezë. Objekti i panjohur duhet të jetë një lloj ylli më parë i panjohur.

Fizikë e re e nevojshme

“Nëse është një yll neutral jashtëzakonisht i rëndë, mund të na duhen rregulla të reja fizike për ta shpjeguar atë”, shpjegon astrofizikani Rory Smith nga Universiteti Monash në Australi.

Nëse do të ishte një vrimë kaq e lehtë e zezë, kjo nga ana tjetër do të ndryshojë të gjitha teoritë se si ndodhi.

Në mënyrë që të mund të hulumtojmë fenomene të tilla edhe më mirë në të ardhmen, sensorët e sistemeve matëse aktualisht janë aktualizuar.

Nëse një valë e tillë masive gravitacionale godet tokën përsëri në të ardhmen, studiuesit dëshirojnë të marrin edhe të dhëna edhe më precize dhe kështu të përcaktojnë më mirë se cilat objekte u përfshinë në përplasje.

Loading...