fbpx

Për herë të parë në historinë e Arabisë Saudite, gjatë haxhit bëjnë roje edhe femrat!

HomeBota

Për herë të parë në historinë e Arabisë Saudite, gjatë haxhit bëjnë roje edhe femrat!

E frymëzuar nga karriera e babait të saj të ndjerë, Mona vendosi të bashkohej me ushtrinë dhe grupin e parë të grave ushtarake saudite për të punuar në vendet më të shenjta të Islamit, ku ato po ndihmojnë për të siguruar pelegrinazhin vjetor të Haxhit.

Që nga prilli, dhjetëra femra ushtarake janë bërë pjesë e shërbimeve të sigurisë që monitorojnë pelegrinët në Mekë dhe Medinë, vendet e lindjes së Islamit, përcjell Klankosova.tv.

E veshur me një uniformë ushtarake, me një xhaketë të gjatë në hip, pantallona të lirshme dhe një beretë të zezë mbi një vello që i mbulon flokët, Mona i kalon ndërrimet e saj duke bredhur në Xhaminë e Madhe në Mekë, raporton Reuters.

“Unë jam duke ndjekur hapat e babait tim të ndjerë për të përfunduar udhëtimin e tij, duke qëndruar këtu në xhaminë e Madhe në Mekë, vendi më i shenjtë. Për t’i shërbyer adhuruesve është një detyrë shumë fisnike dhe e nderuar,” tha Mona, e cila nuk pranoi t’i mbiemrin e saj.

Princi i Kurorës Saudite Mohammed bin Salman ka shtyrë reformat sociale dhe ekonomike si pjesë e planeve për të modernizuar mbretërinë myslimane konservatore dhe për të tërhequr investime të huaja nën një drejtim diversifikimi.

Sipas planit të tij të reformës, i njohur si Vizioni 2030, princi i kurorës hoqi ndalimin e drejtimit të automjeteve nga gratë, lejoi gratë e rritura të udhëtonin pa leje nga kujdestarët dhe u dha atyre më shumë kontroll mbi çështjet familjare.

Por plani i reformës është shoqëruar me një goditje të mospajtimit, përfshirë aktivistët e të drejtave të grave.

Arabia Saudite ka kufizuar haxhin për qytetarët dhe banorët e saj për të dytin vit me radhë, duke ndaluar miliona pelegrinë të tjerë nga jashtë në përgjigje të pandemisë së koronavirusit.

COMMENTS

x