fbpx
HomeLajmeBota

Paralajmërimi i epidemiologut: Evropa mund të jetë tepër vonë për ta ndaluar një valë të dytë të COVID-19

Rastet e koronavirusit në Evropë janë “pothuajse përsëri” në nivelet e shikuara në mars ku pandemia arriti kulmin, ndërsa shkencëtarët kanë paralajmëruar mbi një valë të dytë të mundshme.

Vendet në të gjithë kontinentin kanë lehtësuar bllokimet dhe rihapjen e restoranteve, dyqaneve me pakicë dhe zyrave në një përpjekje për të filluar ekonomitë e tyre.

Por relaksimi i kufizimeve ka parë një rritje të infeksioneve që e vendos Evropën në një pozitë të prekshme.

“Virusi nuk ka fjetur gjatë verës, kështu që nuk ka marrë pushime dhe kjo është diçka që ne e shohim tani,” tha Andrea Ammon, drejtori i Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve.

Profesori Mark Awoolhouse, një epidemiolog në Universitetin e Edinburgut, tha se ndërsa bllokimet fillestare kishin ndihmuar në ngadalësimin e epidemisë së përshkallëzuar me shpejtësi dhe uljen e numrit të rasteve, “ai thjesht po e shtynte problemin disa muaj më vonë.”

“Tani po përballemi me problemin që patëm në mars, që virusi është atje, ai ka potencialin të shkaktojë një epidemi të madhe ashtu si bëri në mars; në atë drejtim, ne nuk jemi më përpara fare, ne thjesht po vonojmë gjithçka, “tha ai.

Ai shtoi se vendet tani kanë mbikëqyrje më të mirë dhe mund të kenë bllokime lokale më të synuara, por monitorimi i kujdesshëm është jetësor.

COMMENTS