fbpx

OBSH ndryshon sërish rregullat: Fëmijët mbi 12 vjeç të mbajnë me patjetër maskë kur…

HomeBota

OBSH ndryshon sërish rregullat: Fëmijët mbi 12 vjeç të mbajnë me patjetër maskë kur…

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka ndryshuar sërish rekomandimet për mbajtjen e maskës. Në konferencën për shtyp të mbajtur në Gjenevë, OBSH ka rekomanduar që në tentativë për të kontrolluar pandeminë, maska të mbahet nga fëmijët, duke filluar nga ata të moshës 12-vjeçare dhe si dhe më të mëdhenj.

Sipas OBSH-së, fëmijët duhet të mbajnë maskë njësoj si të rriturit të paktën në ato raste kur nuk garantohet rregulli i distancimit për të paktën një metër.

Ky “ndryshim rregullash” rikthen dhe njëherë debatin për mbajtjen e maskës në një kohë kur pandemia ka marrë përmasa globale dhe të gjitha përpjekjet janë të fokusuar te gjetja e vaksinës. Agjencitë e OKB-së thanë që fëmijët nën pesë vjeç nuk duhet të mbajnë maskë. “Kjo bazohet në sigurinë dhe interesin e përgjithshëm të fëmijës dhe aftësinë për të përdorur si duhet një maskë me ndihmë minimale,” thanë ata.

Por ata shtojnë që në rrethana të caktuara mund të këshillohej që fëmijët midis moshës 6 dhe 11 vjeç të mbajnë një maskë në vendet ku ka një transmetim të përhapur të virusit, ose në ambiente ku fëmijët ishin në kontakt me të moshuarit ose të tjerët në rrezik i lartë i zhvillimit të sëmundjes serioze nëse kontraktojnë virusin.

Sidoqoftë, për fëmijë të tillë të vegjël, një i rritur duhet të jetë i pranishëm për të mbikëqyrur që ata e përdorin maskën me siguri, dhe ndikimi i mundshëm në mësimin dhe zhvillimin e tyre duhet të merret në konsideratë. Sipas udhëzimit të ri, për fëmijët e çdo moshe me çrregullime të zhvillimit, aftësi të kufizuara ose kushte të tjera specifike shëndetësore që mund të ndërhyjnë në veshjen e maskave, “përdorimi i maskave nuk duhet të jetë i detyrueshëm”.

Gjithashtu rekomandohet që fëmijëve të mos u kërkohet të mbajnë maska kur luajnë sport ose kur bëjnë aktivitete fizike “në mënyrë që të mos rrezikojë frymëmarrjen e tyre”, por thekson rëndësinë e mbajtjes së një distancë të duhur nga të tjerët dhe kufizimit të numrit të fëmijëve që luajnë së bashku.

COMMENTS

x