fbpx

Në periudhën më stresuese të COVID-19; Si ta përballoni ankthin, armikun që po ju mundon pa e kuptuar

HomeLifestyleShendetësi

Në periudhën më stresuese të COVID-19; Si ta përballoni ankthin, armikun që po ju mundon pa e kuptuar

Mendja e njeriut është shumë më komplekse dhe e mistershme, nga ajo që guxojmë të imagjinojmë

Vetëm një këngë mjafton, aroma e një parfumi apo fytyra e një të panjohuri dhe automatikisht ajo aktivizon një seri qëndrimesh mbrojtëse, përballë një rreziku që nuk ekziston.

Sipas hulumtimeve të fundit, e shkuara, më konkretisht periudha nga fëmijëria deri në adoleshencë, është e tejmbushur me ngjarje të “pazgjidhura” që më pas reflektohen në të tashmen në formën e krizave të pashpjegueshme të ankthit ose panikut.

Po ç’është ankthi? Përse OBSH (Organizata Botërore e Shëndetit) e konsideron si një nga vrasësit e heshtur, krahas depresionit?

Koncepti i ankthit është i vështirë për t’u përkufizuar, por sipas studimeve, ankthi është një ndjenjë mërzie, tensioni, frike, dhe shqetësimi për të ardhmen. Ai ka një lidhje të ngushtë me frikën nga e panjohura. Ankthi dhe frika janë të lidhura ngushtë me njëri-tjetrin.

Psikologu Sigmund Frojd ishte ai që, për herë të parë, u përpoq të gjente dallimin midis tyre. Sipas tij, ankthi lidhet me një gjendje psikologjike që nuk shoqërohet me vëmendje të veçantë ndaj objektit frikësues, ndërsa tek frika, vëmendja është tërësisht e përqendruar tek ky objekt.

Askush nuk është imun ndaj ankthit, megjithatë 7 këshillat e mëposhtme nga Living mund t’ju ndihmojnë ta mbani nën kontroll.

  1. Mos ki frikë nga e ardhmja, jo çdo gjë që ndodh në mendjen tënde do të ndodhë vërtetë.
  2. Ndrysho ritmin e frymëmarrjes dhe dil më shpesh shëtitje.
  3. Përpiqu të shoqërohesh me njerëz dhe të shmangësh vetminë.
  4. Mos ki turp nga ajo që ndjen.
  5. Mos harro: Ti je më i rëndësishëm se ankthi, mos lejo të të mbërthejë.
  6. Nuk mund ta luftosh i vetëm/e vetme, kërko ndihmë.
  7. Mbushe ditën tënde me gjëra të ndryshme, tako njerëz dhe zbulo pasione të reja.

COMMENTS

x