fbpx

Ndryshimet klimatike! Në Evropë temperatura shkon deri në 35 gradë, në SHBA bie borë mbi 60 centimetra

HomeLajmeBota

Ndryshimet klimatike! Në Evropë temperatura shkon deri në 35 gradë, në SHBA bie borë mbi 60 centimetra

Nxehtësia e ardhur nga Afrika veriperëndimore në Evropën perëndimore dhe qendrore ka bërë që temperatura anormale të ngrohta të vazhdojnë të mbretërojnë në pjesë të mëdha të Evropës – veçanërisht në të gjithë Francën dhe Spanjën, ku temperaturat u rritën në mbi 10 gradë Celsius mbi normalen. Temperaturat maksimale shkuan në 30 gradë Celsius në pjesë të Spanjës dhe 35 gradë në jug-lindje të Seviljes.

Ndërkohë, pjesë të SHBA-së perëndimore morën një shije të hershme të dimrit këtë javë. Utah veriore u prek veçanërisht, me temperaturat që ranë në 7 gradë Celsius. Në malet në lindje të Luginës së Salt Lake, gjatësia e borës shkoi deri në 66 centimetra.

Edhe pse moti i nxehtë mund të jetë i përshtatshëm për vendet evropiane këtë dimër, shkak i mungesës së gazit, shqetësimet po rriten për ndryshimet klimatike, transmeton Klankosova.tv.

Ekspertët e klimës ngritën gjithashtu shqetësime këtë javë kur agjencia e motit të OKB-së njoftoi se gazrat serrë arritën nivele të larta rekord.

Programi i Mjedisit i OKB-së ka thënë se nuk ka asnjë “rrugë të besueshme” për të parandaluar që temperaturat globale të kalojnë 1.5 gradë mbi temperaturat para-industriale, një objektiv i vendosur nga Konferenca e Klimës së Parisit 2015.

“Vetëm një transformim rrënjësor i ekonomive dhe shoqërive tona mund të na shpëtojë nga përshpejtimi i katastrofës klimatike”, u tha në raport.