NATO miraton një Koncept Strategjik| Çfarë thuhet për Ballkanin Perëndimor?

HomeLajmeBota

NATO miraton një Koncept Strategjik| Çfarë thuhet për Ballkanin Perëndimor?

Samiti i NATO-s po zhvillohet aktualisht në Madrid, ku punimet do të vazhdojnë edhe të enjten. Krerët e shteteve anëtare kanë miratuar një Koncept Strategjik të ri, ku mes tjerash, flitet edhe për Ballkanin Perëndimor.

Sipas dokumentit të publikuar në faqen zyrtare të NATO-s, shtetet anëtare kanë miratuar konceptin ku diskutohen disa pika, përcjell Demokracia.com.

Pika 45 e këtij dokumenti flitet për Ballkanin Perëndimor, ku thuhet se ky rajon dhe ai i Detit të Zi janë të një rëndësie strategjike për Aleancën dhe se do të vazhdojnë t’i mbështesin edhe më tutje.

“Ballkani Perëndimor dhe rajoni i Detit të Zi janë të një rëndësie strategjike për Aleancë. Ne do të vazhdojmë të mbështesim aspiratat euroatlantike të të interesuarve vendet në këto rajone. Ne do të shtojmë përpjekjet për të forcuar aftësitë e tyre për të adresojnë kërcënimet dhe sfidat e dallueshme me të cilat përballen dhe rrisin qëndrueshmërinë e tyre ndaj ndërhyrja dhe detyrimi keqdashës i palëve të treta. Ne do të punojmë me partnerë për të trajtuar kërcënimet dhe sfidat e përbashkëta të sigurisë në rajonet me interes strategjik për Aleancën, duke përfshirë Lindjen e Mesme dhe Afrikën Veriore dhe rajonet Sahel. Indo-Paqësori është e rëndësishme për NATO-n, duke qenë se zhvillimet në atë rajon mund të ndikojnë drejtpërdrejt në sigurinë euroatlantike. Ne do të forcojmë dialogun dhe bashkëpunimin me të rejat dhe ekzistueset partnerë në Indo-Paqësorin për të trajtuar sfidat ndër-rajonale dhe sigurinë e përbashkët”, thuhet në këtë dokument.

Samiti i NATO-s këtë vit është mbledhur në një kohë kur bota i ka kthyer sytë kah lufta Rusi-Ukrainë, e cila filloi në shkurt të këtij viti.

Nga ky samit, është bërë e ditur se Turqia ka hequr bllokadën ndaj anëtarësimit të Finlandës dhe të Suedisë në NATO. Këto vende janë zotuar se do të bashkëpunojnë me Turqinë.

Në një marrëveshje trepalëshe me Suedinë dhe Finlandën, Turqia kërkoi nga dy vendet të ekstradojnë individët e kërkuar dhe të heqin kufizimet në shitjet e armëve të vendosura pas pushtimit ushtarak të Turqisë në Sirinë verilindore në vitin 2019./Demokracia.com

COMMENTS

x