Mediat dhe populli në Serbi janë të rreshtuar pro Rusisë dhe kundër Perëndimit (hulumtim)

HomeLajmeRajoni

Mediat dhe populli në Serbi janë të rreshtuar pro Rusisë dhe kundër Perëndimit (hulumtim)

Dimitrije Miliq nga organizata “Novi tresti put” tha në emisionin “N1 Studio Live” se mbi 70 për qind e qytetarëve serbë thonë se Serbia nuk duhet të vendosë sanksione ndaj Rusisë. “Pjesa tjetër e qytetarëve janë për sanksione të një niveli të caktuar. Diku rreth 15 për qind janë për sanksione që do të harmonizoheshin me BE-në, ndërsa pjesa tjetër për sanksione minimale”, theksoi Miliq. Ai shtoi se qytetarët e Serbisë i vlerësuan Vladimir Putinin, Xi Jinping dhe Viktor Orban si liderët më të mirë, ndërsa Joe Biden dhe Boris Johnson u vlerësuan më keq.

Kujtojmë se konflikti që filloi në Ukrainë me pushtimin rus më 24 shkurt të këtij viti pati një ndikim të madh në opinionin publik në Serbi dhe është një nga temat kryesore politike dhe sociale, dhe organizata “Rruga e Tretë e Re” kreu një anketë për qëndrimet e qytetarëve serbë për këtë temë.

Duke komentuar hulumtimin mediatik dhe mënyrën se si kanë raportuar për këtë konflikt nga data 1 mars deri më 30 prill, ai tha se janë analizuar gati 17.859 shkrime mediatike në 11 media “lajme”.

“Përfundimi i parë është se mediat gravituan bindshëm drejt Rusisë, kur krahasohen artikujt pozitivë dhe negativë. Kjo është diku në favor të Rusisë plus 20 për qind. Ekziston gjithashtu një qëndrim shumë pozitiv ndaj Bjellorusisë, megjithëse duhet marrë parasysh se Bjellorusia mezi përmendet. Është një pjesë pro-ruse e opinionit publik dhe mediat padyshim e kanë adresuar atë pjesë”, thotë ai.

Ai shton se shumica e mediave kishin qëndrim antiperëndimor.

“Në mediat vendase, ndjenjat anti-perëndimore ishin më të forta se pro-ruse. “Rusia u raportua pozitivisht, mori edhe kritika, por kur shikoni përqindjet, vendet perëndimore pësuan shumë më tepër sulme”, tha Miliq.

Ekziston një qëndrim i ngjashëm në rezultatet e hulumtimit ndaj liderëve.

“Nëse shikojmë liderët, reflektohet diku i ngjashëm”. “Joe Biden është disi më i dobët se SHBA-të, dhe Boris Johnson është më i dobët se Britania e Madhe”, tha i ftuari i N1 dhe shtoi se lideri i Federatës Ruse, Vladimir Putin, është trajtuar më negativisht se vetë Rusia në mars dhe prill“, ka thënë Miliq.

Ai shprehet se që nga fundi i marsit mediat vendase flasin pozitivisht për ushtrinë ruse, por edhe për bëmat e saj.

“Po bëhet, edhe pse artikujt vazhdimisht i lëvizin afatet me të cilat ajo do të fitojë”. “Në fillim ishin dy javë, pastaj një muaj, pastaj dy muaj… Në fund, vazhdon ende”, tha Miliq.

Duke folur për rezultatet e opinioneve të qytetarëve, ai tregoi se mbi 40 për qind e qytetarëve serbë besojnë se NATO-ja është fajtore për konfliktin, sa i përket zgjerimit të NATO-s në lindje.

“Nëse e krahasojmë sondazhin tonë me sondazhet e disa vendeve evropiane, thjesht nuk ka asnjë vend evropian ku qytetarët thonë se NATO-ja është fajtori më i madh. Edhe në Bjellorusi, një vend që ka një qeveri autoritare pro-ruse, dhe nga territori i të cilit u sulmua Ukraina, rezultatet janë se fajtorët e parë janë Bjellorusia dhe Rusia. Kështu është edhe në Hungarinë e Orbanit, po ashtu edhe në Bullgari”, theksoi Miliq.

COMMENTS

x