Llogaritni saktësisht se kur duhet të flini mjaftueshëm për nevojat tuaja

3 minutes, 34 seconds Read

Edhe pse koha e zgjimit për shumë është e paracaktuar, koha për të shkuar në shtrat mund të varet gjithashtu nga shumë faktorë.

Këto janë këshilla të thjeshta se si të llogarisni kohën më të mirë për të shkuar në shtrat dhe informacione se sa gjumë ju nevojitet në të vërtetë.

Sa gjumë keni nevojë?

Ndërsa një fëmijë ka nevojë për rreth 17 orë gjumë, një i rritur duhet të flejë të paktën 7 orë gjatë natës. Sipas Akademisë Amerikane të Pediatrisë, këto janë udhëzime të përgjithshme për gjumin, dhe ato lidhen me moshën.

Foshnjat deri në 3 muaj: 14 deri në 17 orë

4-11 muaj: 12 – 16 orë

1 deri në 2 vjeç: 11-14 orë

3 deri në 5 vjeç: 10-13 orë

6 deri në 12 vjeç: 9-12 orë

13 deri në 18 vjeç: 8-10 orë

18 deri në 64 vjeç: 7-9 orë

Sa gjumë ju duhet për të ndier më mirë varet nga ju, kështu që ndërsa 7 orë gjumë janë të mjaftueshme për disa, të tjerë do të ndihen plotësisht të pushuar vetëm pas 9 orësh gjumë.

Pyetjet që duhet t’u përgjigjeni për të zbuluar se sa gjumë keni:

Ndiheni të pushuar pas 7 orësh gjumë apo keni nevojë për më shumë?

Jeni të lodhur gjatë ditës?

A jeni i varur nga kafeina për t’u zgjuar?

Nëse flini me një person tjetër, a e kanë vënë re se keni probleme me gjumin?

Këto sinjale tregojnë se nuk po flini mjaftueshëm

Mungesa e gjumit është një çështje serioze sepse mund të ndërhyjë në jetën e përditshme, por edhe në shëndetin e përgjithshëm, në mënyrë negative.

Mund të flini keq dhe të punoni:

Apnea e gjumit

Sëmundje kronike

Kushtet e tjera

Sinjalet që tregojnë se nuk keni fjetur mjaftueshëm janë:

Mendimet tuaja enden gjatë gjithë ditës

Jeni në një humor të ndryshueshëm

Jeni më pak produktivë dhe të fokusuar

Jeni vazhdimisht të uritur

E keni të vështirë të merrni vendime

Ju keni rrathë të errët dhe lëkura juaj është e pajetë

Kur të shkoni në shtrat?

Llogaritësi i gjumit përmban të dhëna që zbulojnë se kur duhet të shkoni në shtrat bazuar në kohën kur zgjoheni. Ja si duket:

Nëse zgjoheni në 4 të mëngjesit, për të fjetur 7.5 orë (me kohën që duhet për të fjetur) duhet të shkoni në shtrat në 20:15 minuta, dhe nëse dëshironi të flini 9 orë atëherë përgatituni për të fjetur në orën 18:45. Nëse ora juaj bie në 7 të mëngjesit, atëherë për 7.5 orë gjumë duhet të shkoni në shtrat në orën 23:15, dhe nëse dëshironi të flini në 9 të mëngjesit, atëherë koha për të pushuar është 21:45.

Këshilla për gjumë më të mirë

Për të pasur një gjumë më të mirë dhe për të mbrojtur shëndetin tuaj, ndiqni këto këshilla.

Gjatë ditës: Ushtroni, por sigurisht jo vonë në mbrëmje pasi mund të shkaktojë probleme me gjumin. Ekspozohuni në diell gjatë ditës, por mos flini pasdite pasi mund të prishë orën e brendshme. Është gjithashtu e rëndësishme të zgjoheni pothuajse në të njëjtën orë çdo mëngjes.

Para gjumit: Kufizoni marrjen e alkoolit dhe nikotinës pasi këto substanca mund të luajnë me cilësinë e gjumit. Fikni të gjitha dritat dhe pajisjet 30 minuta para se të shkoni në shtrat. Është një zakon i mirë për t’u çlodhur para gjumit, si për shembull të dëgjoni muzikë ose një banjë të ngrohtë. Dhoma në të cilën flini duhet të jetë e ajrosur, dhe temperatura nuk duhet të kalojë 18 gradë.

Në shtrat: Shmangni shikimin në ekran pasi të keni shkuar në shtrat. Lexoni një libër për t’u çlodhur. Ju gjithashtu mund të mbyllni sytë, të relaksoni muskujt dhe të monitoroni frymëmarrjen tuaj. Nëse nuk mund të flini, dilni nga dhoma dhe shkoni në një dhomë tjetër ku mund të dëgjoni muzikë ose të lexoni derisa të ndiheni të lodhur dhe pastaj kthehuni në shtrat.

Publikime te ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *