Leonardo Di Caprio reagon sërish për Vjosën “Lajme të mira nga Shqipëria” e permend edhe Ramën

HomeMagazina

Leonardo Di Caprio reagon sërish për Vjosën “Lajme të mira nga Shqipëria” e permend edhe Ramën

Aktori i njohur Leonardo Di Caprio, prej kohësh i është bashkuar fushatës për mbrojtjen e lumit Vjosa nga HEC-et.

Ai ka reaguar sërish dhe ka postuar një foto të lumit Vjosa në profilin e tij në Instagram, shoqëruar edhe më një shkrim të gjatë.

“Vjosa, jo diga” është edhe mesazhi kryesor i Di Caprios, i cili ka përmendur edhe kryeministrin Edi Rama lidhur me refuzimin projektit të digës për mbrojtjen e Vjosës.

Mesazhi i plotë i aktorit:

Ndërsa ne presim që Kryeministri Federal dhe qeveria e tij në Bosnjë dhe Hercegovinë të ndërmarrin hapa ligjore për të mbrojtur lumenjtë e vendit pjesë e ‘Zemrës Blu’ të nga shkatërrimi i mëtejshëm nga hidrocentralet e vogla, ka lajme shumë të mira që vijnë nga Shqipëria. Vjosa, një nga lumenjtë e fundit të egër të Evropës mund të shpëtohet nga zhvillimi i hidrocentraleve.

Në 25 Shtator, Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, njoftoi se projekti i digës Kalivaç u refuzua dhe se zona do të bëhet një park kombëtar. Parku Kombëtar i lumit të Vjosa do të bëhej vendi më i madh i Evropës për ruajtjen e lumenjve që mbulon disa qindra kilometra lumenj dhe përrenj dhe mbron qindra apo edhe mijëra specie, si ngjala e Evropës në rrezik global dhe flutura e Vjosës e zbuluar së fundmi.

Kjo do të ishte një arritje e madhe për Shqipërinë dhe pjesën tjetër të Evropës dhe parku mund të bëhet një model për Strategjinë e Biodiversitetit brenda kornizës së Marrëveshjes së Gjelbër. Në pritje të më shumë lajmeve të mira në lidhje me veprimet konkrete për mbrojtjen e përhershme dhe të plotë të lumenjve në Bosnjë dhe Hercegovinë, Shqipëri dhe pjesën tjetër të rajonit të Ballkanit që përbëjnë ‘Zemrën Blu’.

COMMENTS