fbpx
HomeLifestyleShendetësi

Këto janë simptomat e zbuluara pas shërimit nga COVID-19

Më shumë se gjysma e pacientëve nga Italia që ishin shtruar në spital për shkak të COVID-19 më vonë pësuan çrregullime mendore, sipas rezultateve të një studimi të kryer në Itali.

Studimi përfshiu 402 pacientë nga Spitali ‘San Raffaele’ në Milano, të gjithë për të hetuar efektet afatgjata të sëmundjes në tru. Siç doli, një muaj pas daljes nga spitali, shumica e këtyre pacientëve zhvilluan ose sindromën e stresit post-traumatik, ankthin, pagjumësinë ose depresionin.

Studimi u krye në 265 burra dhe 137 gra dhe më shumë se gjysma e pacientëve përjetuan të paktën një nga problemet në fjalë.

“Ishte menjëherë e qartë se proceset inflamatore të shkaktuara nga COVID kanë pasoja edhe në një nivel psikologjik,” tha profesori Francesco Benedetti, i cili gjithashtu drejtoi këtë studim të botuar në revistën ‘Brain, Behavior and Immunity’.

Në 28 për qind të rasteve pacientët zhvilluan sindromën post-traumatike, në 31 për qind të rasteve kishin depresion, 40 për qind e tyre zhvilluan pagjumësi, dhe çrregullim obsesiv-kompulsiv u zhvillua në 20 për qind të pacientëve.

Gjithashtu, hulumtimi ka treguar që, megjithëse ata kanë më pak të ngjarë të rrezikojnë jetën për shkak të COVID-19, gratë kanë më shumë rrezik për të zhvilluar probleme psikologjike pas saj. Studiuesit besojnë se kjo është për shkak të ndryshimeve në sistemin imunitar midis burrave dhe grave.

Përndryshe, një nga rreziqet më të mëdha është inflamacioni i madh, kur sistemi imunitar i hutuar reagon shumë dhunshëm dhe ndodh një stuhi e citokinës, dhe pezmatimi pasues mund të jetë i rëndë për trurin. Kur shtohet stresi për shkak të frikës, izolimit, kujdesit për të tjerët, është e qartë, thonë shkencëtarët, se duhet të ketë disa pasoja për psikikën.

COMMENTS

x