Ish-kryediplomati kroat: Ka vetëm një ‘non-paper’ zyrtar për Bosnjën, u propozua nga Kroacia

HomeLajmeKosovë

Ish-kryediplomati kroat: Ka vetëm një ‘non-paper’ zyrtar për Bosnjën, u propozua nga Kroacia

Ekziston vetëm një nismë zyrtare dhe ligjore për të diskutuar situatën në Bosnje e Hercegovinë në strukturat e BE-së dhe ajo është e paraqitur nga Kroacia.

Çdo gjë tjetër, pohon Mate Graniq, është produkt i manipulimeve të ndryshme.

Ish-ministri i Jashtëm dhe këshilltari aktual special i kryeministrit kroat për politikën e jashtme në një intervistë me televizionin komercial të Sarajevës “Face” tha se qëllimi i vetëm i nismës së paraqitur në Këshillin e Punëve të Jashtme të BE-së ishte nga ministri aktual i Jashtëm kroat, Gordan Gërliq Radman për të diskutuar se si të ndihmohet BeH si një shtet sovran në rrugën e saj drejt Bashkimit Evropian dhe për ta ruajtur frymën edhe shkronjën e fundit të Marrëveshjes së Washingtonit dhe Dejtonit, duke përfshirë kushtetutën e të tre popujve që jetojnë në atë vend.

Graniq pretendon se pas vendimeve të Dejtonit, populli kroat humbi disa instrumente të mbrojtjes së interesave jetësore kombëtare, të tilla si mundësia për të zgjedhur anëtarin e tyre të Presidencës së BeH, kështu që kjo tha se duhet të korrigjohet nga një marrëveshje e brendshme dhe Kroacia do që BE-ja të ndihmojë.

“Të gjitha ‘non-papers’ e tjera janë rrotullime dhe kjo është një iniciativë e qartë për diskutim brenda BE-së”, tha Graniq kur u pyet në lidhje me dokumente të ndryshme që u shfaqën në media për ndryshimin e kufijve në Ballkan.

Ai vuri në dukje se Kroacia mbështet fuqimisht parimin e pandryshueshmërisë së kufijve, i cili është pozicioni i të gjitha vendeve të rëndësishme perëndimore, përfshirë Shtetet e Bashkuara nën administrimin e Joe Baiden, i cili e njeh mirë Ballkanin Perëndimor.

Kjo, shtoi Graniq, do të thotë mbështetje për integritetin territorial dhe sovranitetin e BeH, dhe ky ishte pozicioni i Kroacisë vazhdimisht edhe pas dështimit të planeve të ndryshme për t’i dhënë fund luftës atje. Ai shtoi se e drejta legjitime e Kroacisë është të kërkojë që të respektohet thelbi i marrëveshjeve të Dejtonit dhe Washingtonit, gjë që ajo e bën me iniciativën e saj.

“Se sa do të bien dakord përfaqësuesit e ligjshëm të njerëzve është e drejta e tyre, por kroatët duhet të zgjedhin vetë anëtarin e tyre të Presidencës së BiH dhe asgjë tjetër”, tha Graniq, duke hedhur poshtë pretendimet se Kroacia po ndërhynte në punët e brendshme të BeH.

COMMENTS