Eurodeputeti holandez akuza për Vuçiqin: “Ai po e përdor BE-në si bankomat, pastaj e refuzon marrëveshjen me Kosovën..”

2 minutes, 15 seconds Read

Eurodeputeti holandez, Thijs Reuten, ka dërguar pyetje për Komisionin Evropian për të shpjeguar, sipas tij, politikën e pakuptueshme të Serbisë.

Reuten, në një postim në Twitter, shkroi se Vuçiqi e ka përdorur Bashkimin Evropian si ‘bankomat’ dhe pastaj kthehet dhe e refuzon marrëveshjen e ndërmjetësuar nga BE-ja me Kosovën.

Ai kërkoi nga Komisioni i BE-së të ndalojë financimin, sipas tij, të obstruksionizmit të Vuçiqit

“Sot e pyeta Komisionin Evropian, për të shpjeguar politikën e saj të pakuptueshme të Serbisë. Vuçiq përdor Bashkimin Evropian si bankomat të tij, pastaj kthehet dhe refuzon të nënshkruajë marrëveshjen e ndërmjetësuar nga BE-ja me Republikën e Kosovës. Ndaloni këtë financim vetëshkatërrues të obstruksionizmit të Vuçiqit”, ka shkruar Reuten në Twitter.

Letra e eurodeputetit dërguar Komisionit të BE-së:

Tema: Granti më i madh ndonjëherë i BE-së për Serbinë, pavarësisht pengimit serb, i ndihmuar nga BE-ja, në dialogun Beograd-Prishtinë

Më 28 shkurt, komisionari për Fqinjësinë dhe Zgjerimin prezantoi një paketë mbështetjeje financiare prej 2.2 miliardë euro, nga të cilat 600 milionë euro grante, për Republikën e Serbisë. Ky është granti më i madh ndonjëherë i BE-së i Serbisë.

Në fjalën e tij në konferencën për shtyp, komisionari iu referua Serbisë, e cila po bëhet gjithnjë e më autoritare, si një ‘mik’ dhe si ‘të shquar’ dhe ‘shumë simbolike’.

Po atë natë, presidenti i Serbisë doli në televizionin kombëtar për të deklaruar mosgatishmërinë e tij për të nënshkruar marrëveshjen e ndërmjetësuar nga BE-ja për rrugën drejt normalizimit të raporteve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, për të cilën thuhet se ishte rënë dakord vetëm një ditë më parë dhe për të cilën kryeministri i Republikës së Kosovës ishte e gatshme të nënshkruante.

Në dritën e refuzimit të presidentit për të nënshkruar propozimin e BE-së, a ndan Komisioni vlerësimin se koha e vizitës së komisionarit në Serbi, vërejtjet e tij lavdëruese dhe dhënia e grantit më të madh ndonjëherë për Serbinë rrezikojnë të sinjalizojnë miratimin e BE-së për obstruksionizmin e Serbisë?Çfarë hapash do të ndërmarrë komisioni për të inkurajuar Serbinë që të nënshkruajë propozimin e BE-së? A do të lëvizë komisioni për të pezulluar disbursimet për Serbinë sipas Planit Ekonomik dhe të Investimeve derisa presidenti i tij të nënshkruajë dhe të demonstrojë përkushtim të besueshëm për zbatimin e propozimit të BE-së?

Publikime te ngjashme