fbpx

Ekspertët parashikojnë si do të jetë jeta jonë pas vaksinës së Covid-19

HomeLifestyleShendetësi

Ekspertët parashikojnë si do të jetë jeta jonë pas vaksinës së Covid-19

Pas pandemisë, gjithçka në jetën e njerëzve ndryshoi, nga distancimi social e deri te higjiena personale. Ekspertët e shëndetit publik janë duke pritur një vaksinë, që më gjasë pretendohet të kthejë normalitetin e mëparshëm, megjithatë gjasat janë që asgjë nuk do të jetë më si më parë. Çfarë do të thotë saktësisht kjo?

Do të vazhdojmë të mbajmë maska

Nxjerrja e një vaksine në treg nuk përkthehet në zhdukje të virusit. Ekspertët e shëndetit theksojnë se edhe pas vaksinës, një pjesë e njerëzve do të vazhdojnë të mbajnë maska, sidomos ata që janë më të predispozuar për t’u infektuar.

“Mbajtja e maskës do të bëhet diçka normale, siç ka qenë në shumë vende të Azisë viteve të fundit,” u shpreh (via HuffPost) Hilary Godwin, dekane e Shkollës së Shëndetit Publik në Universitetin e Uashingtonit.

Shkencëtarët do të vazhdojnë të studiojnë efektivitetin e vaksinës

Shpejtësia me të cilën shkenca po punon për krijimin e një vaksine është mbresëlënëse, por nga ana tjetër gjithë presioni për të patur një produkt gjerësisht të pranuar sigurisht që ka edhe efekte negative. Kjo do të thotë se edhe pas vaksinimit, ekspertët do të vazhdojnë hulumtimet.

Do të ketë më pak udhëtime biznesi dhe më shumë mundësi të reja të praktikave të punës

Me zhvillimin e teknologjisë dhe industrive të tjera, bota ka të ngjarë të kryejë më pak udhëtime pune për të aplikuar forma të tjera komunikimi. “Nuk kemi pse të jemi fizikisht në të njëjtën dhomë për të punuar,” u shpreh Godwin.

Ajo shtoi gjithashtu se kompanitë do të përshtaten edhe me praktikën e punës nga shtëpia dhe do të duhet të jenë më fleksible me politikat e punës në distancë.

Nuk do të ketë koncerte…së shpejti

Ndonëse vaksinat mund të dalin në treg dhe të jenë efektive, sërish ngjarjet e mëdha sportive me shumë njerëz ose koncertet nuk pritet të jenë pjesë e normalitetit tonë. Vërtet mjediset e hapura nuk janë fort të rrezikshme, mirëpo nuk mund të themi të njëjtën gjë për grumbullimet sociale.

Mund të kemi probleme me shëndetin mendor dhe jo vetëm

Nuk ka dyshim që pandemia e gjeti njerëzimin të papërgatitur dhe ngjarjet ndikuan në jetën e të gjithëve. Njerëzit me rrezikshmëri për t’u prekur nga depresioni mund të kenë pasur përkeqësim të gjendjes. Ekspertët janë të shqetësuar për depresionin, ankthin, shkallën e vetëvrasjeveve si edhe problemet martesore.

Do të rikthehet (me shpresë) vëmendja te fuqizimi i sistemit shëndetësor

Epidemitë dhe pandemitë janë një krizë për çdo sistem shëndetësor, ndaj një ndër sektorët ku duhet të ndërhyjnë autoritetet është padyshim ai i shëndetit publik.

Virusi nuk do të largohet plotësisht

Covid-19 nuk do të zhduket kur të shpiket vaksina. Ekspertët thonë se virusi do të vazhdojë të qarkullojë edhe sikur vaksina të jetë efektive. Do të duhet të jetojmë me Covid për një kohë, të pacaktuar.

COMMENTS