Efektet kolaterale të pandemisë Covid-19 tepër shqetësuese!

HomeIde Shqip

Efektet kolaterale të pandemisë Covid-19 tepër shqetësuese!

Nga Gani Bajraktari

SI TE VEPROJE SHOQERIA NJEREZORE E NDODHUR NE KETE UDHEKRYQ?

Studimi i kryer nga Universiteti i Harvardit, ka gjetur rezultate te tmerrshme negative sa i perket shendetit mendor tek Amerikanet, te cilat i atribuohen kryesisht qendrimit ne shtepi (83% e te intervistuarve kane qendruar per jave te tera ne shtepi).

Shumica absoulte e te rriturve ne Amerike jane te atakuar emocionalisht nga Pandemia.

– 38% e te anketuarve ose kane humbur PUNEN ose kane shkurtime ne te ardhura personale ne SHBA.
– Ne 55% te tyre eshte rritur stresi, ndersa ne 23% te tyre ky stres ka qene shume i madh.

– Shumica absolute e te anketuarve kishin shqetesim per financa, ishin anksioz, kishin veshteresi ne koncentrim, ishin me pak produktiv, kishin frike per shendetin e tyre, ishin me depresiv, kishin me shume pagjumesi, ndiheshin me te vetmuar, ishin me nervoz, me te irrituar, etj.

Te gjitha keto gjetje jane PARAKUSHTE per nje demtim serioz te shendetit ne te ardhmen ne kete populate.

Trajtimi JOADEKUAT i semundjeve KARDIOVASKULARE ne kohe pandemic eshet edhe nje e keqe e madhe qe kanose njerezimin.

Si duhet te veproje shoqeria njerezore ne kete situate te gjendur ne udhekryqin ndermjet mbylljes totale kundrejt virusit te padukshem qe po merr jetera njerezish, dhe shpetimit nga te keqijat e kesaj mbylljeje ?

Si te parandalojme njeren te keqe pa e shtuar te keqen tjeter?

Gjetjet e ketij studimi duhet te ndezin sinjalin e urgjences se parandalimit te ketyre te keqijave.
Vetem veprimi i BALANSUAR kundrejt demeve te shkaktuar nga virusi dhe demeve kolaterale, do ta shpetoje shoqerine njerezore. Orientimi global ne luftimin e ketij virusi dhe lenja anash e demeve kolaterale do te jete katastrofale per njerezimin.

Akoma mbetem ithtar se e vetmja gje qe e shpeton shoqerine njerezore eshet EDUKIMI, dhe jo MASAT RESTRIKTIVE TE CENIMIT TE LIRIVE NJEREZORE.

Por pse nuk diti shoqeria njerozore ta menaxhoj si duhet kete pandemi gjithandej globit? Pse Hashtagu #RriNeShtepi mori dhene, e pastaj u harrua brenda dites?

E para, sepse kihim perpara nje virus te panjohur, dhe e dyta sepse ishim jokorrekt te gjithe me sjeljet tona ndaj kesaj pandemia. Turma njerezore filloi presionet ne mjeket, ne ekspertet e shendetit publik, ne ministra, kryeministra, deputete, etj! Filluam ti shajme nga te kater anet thuase ata e sollen virusin! Duke qene te frikesuar nga turmat (turmat me te rrezikshme jane sot ato qe versulen en FaceBook), ata ndermorren shpeshere masa konform kerkesave te turmave, per te shpetuar vet-veten dhe per tua bere qejfin atyre. Kur filloi #RriNeShtepi ata garuan qe te bejne masa sa me radikale te mbylljes, e kur turma u lodh duke qendruar kote ne shtepi dhe bertiri ”na lironi”, ata te frikesuar nga demet kolaterale te Pandemise dhe per tua bere qejfin turmes u liruan mbase me shume se c´duhej!

Meqe virusi do te jete ketej edhe per shume kohe, dhe meqe kete virus ne nuk e shofim, dhe meqe eshte teper e veshtire qe njeriu te jetoj jeten i izoluar (sepse do te kete pasoje tjere te tmerrshme shendetesore (shif definionin per shendetin), do te ishte mire qe ne populli, te mos bejme presion tek mjeket, tek grupi i eksperteve qe po mirret me kete ceshtje, tek Ministri, Kryeministri, Qeveria,… sa i perket menaxhimit te Pandemise. Te MOS I SHAJME ata, T`ILEME TE LIRE TE VEPROJNE, sepse ata kane barre te rende mbi supe! ATA jane ne nje presion te papare nga NE, sepse nese ata ndermarrin masa RADIKALE MBYLLESE, gjysma nga ne DO TI SHAJME, e nese marrin masa CLIRUESE, ajo gjysma tjter nga ne DO TI SHAJME.

Ju lutemi MOS E POLITIZONI PANDEMINE dhe mos shani askend per Pandemine, sepse ata qe e dijne se c´eshte virusi dhe si perhapet ai, do te kuptojne se faj nuk ka njeriu pse ky virus do te trokas ne secilen dere.

Ju mund ti kritikoni qeveritaret per cfare te doni, ka mjaft vend per kritika, e mbase edhe per sharje, edhe per pakenaqesi, ehde per protestim, edhe per cfaredo tjeter. Por, jo per pandemi! Ehet gjeja me e lehte per nje Minister qe te leshoje nje urdher per mbyllje, dhe te na e mbyll gojen neve, duke na e mbyllur keshtu jeten dhe perspektiven!

EDUKIMI dhe VETEM EDUKIMI I POPULLATES eshte CELESI i suksesit.

COMMENTS