fbpx

Borrell: Vendet anëtare të mos heqin dorë nga sanksionet ndaj Rusisë

HomeLajmeBota

Borrell: Vendet anëtare të mos heqin dorë nga sanksionet ndaj Rusisë

Ministrat e Punëve të Jashtme të Bashkimit Evropian kanë rënë dakord të japin 500 milionë euro të tjera për Ukrainën, duke i dhënë Kievit më shumë fuqi zjarri për të ndaluar ofensivën ruse.

Ndërkohë, shefi i politikës së jashtme të BE-së, Josep Borrell, u kërkoi vendeve anëtare të mos heqin dorë nga sanksionet kundër Moskës, pasi disa liderë evropianë, përfshirë kryeministrin hungarez Viktor Orbán, thanë se masat e marra kundër Moskës po dëmtonin BE-në më shumë se Rusinë.

“Unë jam i sigurt se Putini po mbështet në lodhjen demokratike, jam i sigurt. Asnjë shoqëri evropiane nuk mund të përballojë lodhjen,” u tha Borrell gazetarëve në Bruksel.

“Shoqëritë evropiane dhe qeveritë e shteteve anëtare të Bashkimit Evropian duhet të vazhdojnë të qëndrojnë prapa vendimeve që kanë marrë,” shtoi ai. Ata morën vendimet për masat e kufizuara në ekonominë ruse dhe duhet t’i përmbahen asaj”.

Megjithatë, ndërsa kriza energjetike e Evropës vazhdon dhe çmimet vazhdojnë të rriten në qiell, disa qeveri po ngurrojnë të shpenzojnë më shumë para për të ndihmuar Kievin.

Por, duke folur për Euronews, ambasadori i BE-së në Ukrainë, Matti Maasikas, shpjegoi se paratë nevojiten tani më shumë se kurrë, pasi lufta po dëmton ekonominë e vendit.

“Ukraina citon boshllëkun e saj buxhetor mujor në 5 miliardë euro. Lehtësimi i ndihmës financiare ndërkombëtare që vjen nga burime të ndryshme nuk është ende i mjaftueshëm për të kapërcyer këtë hendek,” tha Maasikas.

“Dhe mund të shpreh vetëm shpresën time se diskutimet mes vendeve anëtare të BE-së për ndihmën makrofinanciare prej 9 miliardë eurosh do të vazhdojnë më shpejt”, vazhdoi ai.

Brukseli tashmë ka vendosur të mbështesë Ukrainën me 9 miliardë euro, me miliardën e parë që ka të ngjarë të dorëzohet këtë muaj, megjithëse ende nuk është arritur një marrëveshje për disbursimin e parave të mbetura.

Ministrat e Punëve të Jashtme të BE-së diskutuan gjithashtu një propozim për të ndaluar importet e arit nga Rusia si pjesë e një raundi të ri sanksionesh që synon të rregullojë gjashtë paketat e masave të miratuara më parë.

Sipas Borrell, është thelbësore që blloku të mbetet i bashkuar dhe të besojë se sanksionet kundër Moskës do të funksionojnë, edhe nëse efektet nuk shfaqen menjëherë në fushën e betejës.

“Ukraina ka nevojë për më shumë armë,” tha ai. “Ne do t’i ofrojmë ato. Lufta do të vazhdojë.”

Borrell sfidoi gjithashtu kritikët që kanë pohuar se masat për çdo gjë, nga sanksionet e naftës deri te masat monetare ishin kundërproduktive dhe dëmtonin BE-në më shumë se vetë Rusinë.

“Ka një debat të madh nëse sanksionet janë efektive? A po na prekin sanksionet më shumë se Rusia”, tha Borrell. “Disa liderë evropianë kanë thënë se sanksionet ishin një gabim, ishin një gabim.”

“Nuk kanë sy? Ata nuk shikojnë grafikët? Ata nuk marrin parasysh shifrat,” tha ai, duke treguar shifrat ekonomike që tregojnë se ndikimi në Rusi ishte më i madh sesa në BE.

COMMENTS

x