fbpx

BE i kërkon Rusisë të anuloj vendimin për grurin

HomeLajmeBota

BE i kërkon Rusisë të anuloj vendimin për grurin

Bashkimi Evropian dënoi pezullimin e Rusisë të marrëveshjes së grurit të Detit të Zi dhe i kërkoi asaj të anulojë vendimin e saj.

“Vendimi i pajustifikuar i Rusisë për të pezulluar pjesëmarrjen e saj në Iniciativën e OKB-së për grurin e Detit të Zi pengon eksportin e drithit shumë të nevojshëm për të adresuar krizën globale të ushqimit”, tha në një deklaratë shefi i politikës së jashtme të BE-së, Josep Borrell.

Në deklaratë thuhet se marrëveshja historike bëri një “ndryshim të rëndësishëm” duke sjellë mbi 9 milionë tonë drithë dhe produkte ushqimore në tregjet globale dhe vendet në nevojë.

“Veprimet e qëllimshme të Rusisë, duke përfshirë shkatërrimin e stoqeve, ndërprerjen e prodhimit dhe vendosjen e kufizimeve të kuotave në eksportet e saj të produkteve ushqimore dhe plehrave, kanë përkeqësuar krizën globale të sigurisë ushqimore,” tha ai, duke akuzuar Moskën për “armatosje të ushqimit dhe urisë”.

“Bashkimi Evropian dënon pezullimin nga Rusia të Iniciativës së Kokrrave të Detit të Zi dhe i kërkon Rusisë të ndryshojë vendimin e saj dhe të rifillojë menjëherë zbatimin e saj”, thuhet në deklaratë.

“BE mbështet fuqimisht thirrjen e Sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara për zgjatjen e nismës përtej periudhës së saj aktuale që përfundon në nëntor”, shtoi ai.

Turqia, OKB dhe Ukraina ranë dakord të dielën për një plan lëvizjeje për 16 anije që ndodhen në ujërat turke.

Qendra e Përbashkët e Koordinimit (JCC) me bazë në Stamboll, e cila mbikëqyr dërgesat sipas marrëveshjes, tha se tre delegacionet që përfaqësojnë elementët detarë të Rusisë, Turqisë dhe Ukrainës ranë dakord gjithashtu që inspektimet të kryhen në 40 anije që dalin të hënën.

JCC shtoi se pala ruse ishte e informuar për zhvillimin.

Të shtunën, Rusia njoftoi se kishte pezulluar pjesëmarrjen e saj në marrëveshjen për eksportin e grurit ukrainas pas sulmeve në flotën e saj të Detit të Zi.

Turqia, OKB, Rusia dhe Ukraina nënshkruan një marrëveshje më 22 korrik në Stamboll për të rifilluar eksportet e grurit nga tre porte ukrainase të Detit të Zi, të cilat u ndaluan pas fillimit të luftës Rusi-Ukrainë në shkurt./AA