fbpx

Avokati Cadman e quan shqetësuese fletarrestin ndaj ish-prokurores Bamieh: Vendimin e Gjykatës e kemi kuptuar nga mediat

HomeLajmeKosovë

Avokati Cadman e quan shqetësuese fletarrestin ndaj ish-prokurores Bamieh: Vendimin e Gjykatës e kemi kuptuar nga mediat

Gjykata Themelore në Prishtinë ka lëshuar urdhër për arrestimin e ish-prokurores së EULEX-it, Maria Bamieh, e cila sinjalizoi aferat korruptive në EULEX disa vjet më parë.

Bamieh që po hetohet për shpërdorim të detyrës zyrtare dhe rrjedhje të dokumenteve konfidenciale, më 9 korrik kishte pranuar ftesë për intervistim nga prokurorja e Krimeve të Rënda, Fitore Sadikaj.

Toby Cadman, përfaqësues ligjor i ish-prokurores britanike, Maria Bamieh, në një përgjigje me shkrim për Telegrafin ka thënë se klientja e tij përmes raportimit të mediave ka kuptuar për fletarrestin ndaj saj.

Ai thotë se deri me tani nuk ka marrë asnjë komunikim zyrtar nga prokurori apo Gjykata Themelore.

“Më 13 shtator 2022 jam vënë në dijeni përmes raportimeve në media se Gjykata Themelore e Prishtina kishte lëshuar një fletarrest për Bamieh. Mund të konfirmoj se as unë dhe as Bamieh kanë marrë ndonjë komunikim zyrtar nga Prokurori apo Gjykata Themelore përveç asaj që kemi lexuar në mediat e Kosovës. Tashmë jam informuar sërish nga media se Urdhri të Gjykatës Themelore të Prishtinës është publikuar në mediat kosovare”, tha Cadman.

Tutje veprimin e Gjykatës e ka quajtur të padrejtë pasi thotë se Themelorja do duhej ta informonte zyrtarisht ish-prokuroren Bamieh për urdhërarrestin.

“E përsëris që raportojnë mediat janë publikuar përpara se ndonjë komunikim zyrtar t’i jepet znj. Bamieh ose ligjor i saj përfaqësues, i cili është krejtësisht i padrejtë. Në këtë fazë nuk ka ende një komunikim zyrtar nga prokuroria apo gjyqësori autoritetet në Kosovë. Ne kemi kërkuar të angazhohemi me autoritetet e prokurorisë për këtë çështje dhe do të vazhdojmë të angazhohemi. Pra, por për të qenë shumë i qartë nuk ka pasur asnjë komunikim me Prokurorin që nga e fundit korrespondencë më 1 gusht 2022 dhe për këtë arsye merret në konsideratë lëshimi i urdhrit të arrestit joproporcionale”, ka theksuar ai.

Ndërkaq Cadman e ka mohuar se Bamieh ka refuzuar të intervistohet nga prokurori, duke e quajtur keqinterpretim.

“Në urdhër-arrest thuhet se Bamieh refuzoi të intervistohej nga Prokurori dhe se zonja Bamieh është në arrati. Ky është një keqinterpretim i madh. Në çdo kohë Bamieh ka treguar se ishte e gatshme të bashkëpunonte me çdo hetim në vazhdim”, u shpreh ai.

“Prokurori dështoi të përfshihej në diskutime për përcaktimin e parametrave të çdo intervistë. Prokurori nuk e informoi Bamieh, ose përfaqësuesin e saj ligjor, se ajo synon të aplikojë për një urdhër. Më tej, prokurori vendosi të mos bëjë asnjë kërkesë – Ndihma e ndërsjellë juridike siç mund të pritet përpara se të kërkohet lëshimi i fletarrestit. Këto çështje shkaktojnë shqetësim të vërtetë”, shtoi më tej.

Cadman thekson se Bamieh ka statusin e sinjalizueses dhe ngritja e kallximeve penale e cënon lirisë së shprehjes.

“Duhet të kihet parasysh se zonja Bamieh ka statusin e sinjalizueses dhe se çdo përpjekje për të ngritja e kallëzimeve penale për bërjen e zbulimeve në interes të publikut është një përpjekje cinike për të censuruar liria e fjalës dhe nuk duhet toleruar. Akuzat me të cilat ajo përballet tani do të jenë rigoroze dhe sfidohet me të gjitha mjetet e duhura dhe ligjore”, deklaroi Cadman.

x