Connect with us

Lajme

Anulohet gatishmëria e lartë luftarake e ushtrisë serbe

Publikuar

me

Sipas portalit Nova.rs, gjendja e gatishmërisë së ngritur luftarake në ushtri, të cilën presidenti Aleksandar Vuçiq e shpalli më 26 dhjetor për shkak të situatës në veri të Kosovës, është hequr.

Si Komandant Suprem i Forcave të Armatosura të Serbisë, Vuçiq urdhëroi më 26 dhjetor që ushtria dhe të gjitha njësitë e MPB-së të jenë në nivelin më të lartë të gatishmërisë luftarake.

Pas kësaj, ushtria transferoi një pjesë të kapaciteteve dhe forcave të saj në zonën rreth Rashkës dhe Kurshumlisë, por nuk kishte të dhëna të sakta se çfarë veprimesh ndërmori shteti.

Vuçiq urdhëroi ngritjen e gjendjes së gatishmërisë luftarake në një situatë kur serbët në veri të Kosovës ishin në detyrë në barrikada, por edhe pas njoftimit të kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti se do t’i largonin barrikadat nëse KFOR-i nuk e bën këtë.

Por sot, pasi Vuçiq u pajtua që barrikadat të hiqen, për shkak të plotësimit të kushteve të serbëve, u mor vendim për përfundimin e gjendjes së gatishmërisë së ngritur luftarake.

Novica Antiq nga Unioni Ushtarak i Serbisë tha për Nova.rs në atë kohë se rreth zonës së sigurisë tokësore kishte rreth 7500 ushtarë.

“Kjo do të thotë se ushtria kishte nevojë për ushqim për të gjithë 7500 personat. Krahas kësaj kemi pasur lëvizje të njësive të tëra, ndaj shtojini karburantit, mirëmbajtjen e higjienës, të gjitha këto janë shpenzime për shtetin. Janë dhënë miliona dollarë vetëm për ushtrime ushtarake, madje edhe tani nuk duhen më pak para për këtë operacion”, tha Novica Antiq.

Reklama