Connect with us

Kosovë

Ambasadori amerikan thotë se Amerika Kosovën më 2008 e ka njohur me kufijtë ekzistues, veriu është pjesë e Republikës së Kosovës!

Publikuar

me

Ambasadori i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Jeff Hovenier, ka sqaruar se veriu është pjesë e Republikës së Kosovës dhe SHBA ashtu e trajton. Kjo ka arhdur pas gjithë zhvillimeve të ndodhura në veri të Republikës së Kosovës dhe kërcënimeve edhe të Serbisë se mund të vendos përsëri barrikada dhe ta bllokojë përgjithmonë pjesën veriore të Kosovës ku “Prishtina s’mund të kalojë”.

Hovenier ka thënë se SHBA-ja e ka njohur Kosovën në kufijtë ekzistues dhe se veriu i Kosovës është pjesë e Republikës së Kosovës dhe SHBA-ja e trajton si të tillë.

“Dua të them edhe një gjë të rëndësishme që është relevante në kontekstin e pyetjeve që keni bërë. Ky është një pozicioni i SHBA-së që s’është i ri. Kur e kemi njohur Kosovën si shtet të pavarur në vitin 2008 e kemi bërë me kufijtë ekzistues. Dhe dua të përsëris këtë. Dua të sigurohem që njerëzit ta kuptojnë që nga perspektiva jonë veriu i Kosovës ka konsideratë më te veçantë, është pjesë e Republikës së Kosovës dhe ne e trajtojmë ashtu.

Dua që ta theksoj këtë sepse ka pyetje të shumta për veriun e Kosovës. Unë dua t’iu siguroj që pozicioni i SHBA-së është shumë i qartë , është pjesë e territorit të Republikës së Kosovës, e konsiderojmë ashtu dhe e trajtojmë ashtu.”, ka thënë Hovenier.

Ai ka shtuar se punojnë shumë ngushtë me partnerët që të ketë trajtim të barabartë për të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës në çdo cep të vendit.

“Duke e pranuar që punojmë shumë ngushtë me partnerët ndërkombëtar, KFOR-in dhe EULEX-in dhe tjerët për nevojën e vëmendjes dhe përkushtimit dhe marrjes së veprimeve të veçanta për t’u siguruar se qytetarët e Kosovës dhe ata që jetojnë në veri të Kosovës së bashku marrin garanci dhe mbrojtje nga shteti. Por është pjesë e Republikës së Kosovës”, ka shtuar Hovenier.

Reklama