A e dini se pse Turqit na quajn Arnaut? Domethënia do të na bëjë krenar..

HomeKuriozitete

A e dini se pse Turqit na quajn Arnaut? Domethënia do të na bëjë krenar..

Shumë prej nesh kemi dëgjuar ose kemi qënë prezent që Turqit neve shqiptarëve na kanë quajtur e na quajnë arnaut. Por të pakët janë ata njerëz që e dinë kuptimin dhe historiê e kësaj fjale. Në kohën e Sulltan Mehmet Fatihut përfundimisht është pushtuar Konstatinopoja – Stambolli i sotëm, mirëpo kjo nuk ka qënë e lehtë për Perandorinë Osmane, ngase për ta arritur këtë i janë dashur 50 ditë rrethim.

Perandoria Osmane e cila përbehej nga shumë nënshtetas, shqiptarë, boshnjakë, etj, patën shumë humbje të mëdha. Gjeneralët rreth ditës së 30-35 të rrethimit i propozuan sulltanit të ktheheshin.

Një gjeneral Shqipëtar, Zognush Pasha del përpa sulltanit dhe thotë:

“Unë nga Shqipëria kam ardhur vetëm për dy rrugë ose qefinin ose marrjen e Konstantinopojës – Stambollit. Epiteti që perandoria Osmane i vuri shqipëtarëve do të thotë i pa kthyeshëm, pra ky është një nderim sepse shqipëtarët vlersohën si trima, të pa mposhtur dhe besnik.

 

COMMENTS