Connect with us

Bota

107 të prangosur në Spanjë për shtëpitë e barit, ndër ta 61 shqiptar

Published

on

Një megaoperacion i Europol, policisë shqiptare, asaj spanjolle dhe asaj gjermane shkatërroi një rrjet të organizuar kriminal i përbërë kryesisht nga kriminelë shqipfolës, të dyshuar për trafikim ilegal të drogës.

Report Tv ka zbardhur ekskluzivisht emrin e kreut të grupit mafioz. Bëhet fjalë për Stefan Currin, me origjinë nga Puka, i cili është bosi i grupit të narkotrafikut, nga i cili janë arrestuar tashmë 107 persona gjatë një operacioni që përfshiu autoritetet e zbatimit të ligjit në Spanjë, Gjermani dhe Shqipëri.  Vetë Curri është arrestuar gjatë operacionit që u zhvillua më 13 korrik.

Sipas hetimeve Curri me lidhjet e tij rekrutonte ushtarë kryesisht nga zona Pukë dhe Mirditë u paguante avionin duke i ftuar si turist dhe ktheheshin në punëtorë e roje.

Grupi kriminal besohet të ketë qenë duke menaxhuar plantacionet e kanabisit në Spanjë ku ata kultivonin dhe përpunonin marihuanën, para se të transferohej në vende të tjera evropiane për shpërndarje të mëtejshme. Ky grup kriminal i organizuar me bazë klani ishte i strukturuar në mënyrë hierarkike, me degë që vepronin ndërkombëtarisht.  Disa nga anëtarët e saj të arrestuar kanë një histori të trafikut të drogës në vende të ndryshme. Kriminelët po devijonin furnizimin me energji elektrike për të kultivuar ilegalisht bimët në ambiente të mbyllura.  Ishte vlerësuar se energjia elektrike e vjedhur arrin në mbi 1.6 milion € në të ardhura të humbura të shërbimeve.

Europol e mbështeti këtë hetim duke siguruar ekspertizë të përshtatur dhe mbështetje të gjerë analize dhe duke lehtësuar shkëmbimin e informacionit përmes kanaleve të tij të sigurta.  Në ditën e aksionit, një post komandues virtual u krijua nga Europol për të siguruar koordinim të përsosur midis të gjitha autoriteteve të përfshira.  Një nga ekspertët e saj u vendos në vend në Spanjë për të lejuar kontrolle të të dhënave kundër bazave të të dhënave të Europolit të mbledhura gjatë aksionit. Tre hetues shqiptarë u vendosën gjithashtu në Spanjë në kuadër të Projektit IPA2019 që synonte të luftonte krimin e organizuar serioz në Ballkanin Perëndimor.

Pas kryerjes së këtyte verifikmeve, materialet pritet që ti referohen SPAK per veprime të mëtejshme për shkak të veprave penale për të cilët 61 të arrestuarit akuzohen. Megjithëse grupi në përbërjen e tij kishte dhe shtetas te tjerë. Por ajo ç’ka vihet re, është që pjesë e këtij grupi kanë qenë edhe shtetas te tjerë nga Gjermani, Suedia, Anglia, Franca dhe Kroacia, duke treguar kështu shtrrjen e madhe të këtij grupi kriminal.

Rezultatet e megaoperacionit

107 persona u arrestuan, përfshirë shtetas shqiptarë, spanjollë, sllovakë dhe grekëTë zbuluara 51 ferma kanabisi.

Janë konfiskuar 70 mijë euro para të gatshme dhe automjete luksoze.

Advertisement
Comments