Macron flet lidhur me sulmet kibernetike ruse dhe lajmet e rreme

1 minute, 39 seconds Read

Presidenti francez Emmanuel Macron tha se njerëzit që përhapin lajme të rreme në internet duhet të mbahen përgjegjës dhe ndoshta të sillen para drejtësisë, një çështje që po bëhet edhe më e rëndësishme përpara zgjedhjeve presidenciale të vendit në prill.

Në vitin 2017, një hakim dhe një rrjedhje masive dokumentesh goditën fushatën zgjedhore presidenciale të Macron vetëm dy ditë para fitores së tij.

Përdorimi i “trollsëve” ngriti pyetje në lidhje me përfshirjen e grupeve të lidhura me Rusinë.

Fjalimi i Macron vjen pasi ai mori një raport që ai porositi në tetor mbi pasojat e mundshme të lajmeve të rreme. Në një fjalim në Paris të martën, Macron paralajmëroi kundër kërcënimit ndaj demokracisë të shkaktuar nga dezinformatat në internet dhe lajmet e rreme.

Ai sugjeroi se ligjet e reja duhet të lejojnë platformat e internetit, ndikuesit dhe njerëzit që marrin vëmendjen në internet të mbahen përgjegjës në Francë, ashtu si gazetarët.
“E njëjta gjë duhet të jetë edhe për mediat e huaja, të cilat janë të autorizuara të qarkullojnë lajme në territorin francez”, shtoi ai.

Një ligj i 1881-shit vendosi lirinë e shtypit në Francë, ndërsa futi rregulla kundër shpifjes dhe gjuhës së urrejtjes. Qeveria franceze vitin e kaluar krijoi një agjenci për të luftuar dezinformimin e huaj dhe lajmet e rreme.

Macron paralajmëroi gjithashtu demokracitë perëndimore për përballjen me “aktorët e propagandës të financuar nga regjimet e huaja autoritare, të cilat nuk përputhen me procedurat e llogaridhënies dhe etikën gazetareske”.

“Ne gjithashtu duhet të dimë se si të mbrohemi nga ndërhyrjet e huaja”, tha ai.

Studiuesi i shkencave sociale Laurent Cordonier, një anëtar i komitetit, tha se “një numër i vogël lajmesh të rreme, mashtruese mund të kenë pasoja serioze” dhe mund të radikalizojnë grupe të caktuara.

Publikime te ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *