fbpx

​Trump debaton shumë ashpër me gazetarin rreth shifrave të vdekjeve nga COVID-19 në SHBA

HomeLajmeBota

​Trump debaton shumë ashpër me gazetarin rreth shifrave të vdekjeve nga COVID-19 në SHBA

Presidenti i SHBA-së Donald Trump gjatë një interviste sot ka hyrë në një debat të ashpër me një gazetar amerikan, duke sfiduar ashpër matjen e numrit të vdekjeve të lidhura me pandeminë si përqindje nga popullata.

Shkëmbimi i pikëpamjeve pasoi si një pjesë integrale e përpjekjeve të presidentit amerikan për të zvogëluar ashpërsinë e pandemisë në Shtetet e Bashkuara, megjithëse ekspertët e tij të shëndetit po paralajmërojnë gjithnjë e më shumë për një infeksion të tmerrshëm.

Trump pretendoi se Shtetet e Bashkuara kanë numrin më të ulët në kategoritë e shumta të të dhënave me koronavirus.

Në një intervistë për portalin Axios, i cili transmetohet nga HBO, Trump deklaroi se SHBA në të vërtetë kanë numrin “më të vogël” në botë në shumë kategori, edhe pse vendi ka regjistruar 150.000 vdekje, më shumë se çdo vend deri më tani.

Gazetari Jonathan Swan ka provuar në mënyrë të përsëritur të rivendosë bisedën me temën e “vdekjes si përqindje e popullsisë totale”, për të cilën thotë se SHBA po përballet me probleme serioze.

“Ju nuk mund ta bëni këtë,” u përgjigj Trump, duke nxjerrë dokumente me të dhëna zyrtare.

Trump preferoi të përqendrohet në të dhënat e vdekjes mbi numrin e rasteve të infeksionit, gjë që ndihmon në shmangien e pyetjes nëse SHBA ka një numër të madh të infeksioneve.

“Ju nuk po raportoni si duhet,” këmbënguli presidenti Trump, i cili mbron teorinë se SHBA ka bërë shumë testime dhe kjo është arsyeja pse shifrat me infeksione janë kaq të larta. Ekspertët e tij kundërshtojnë gjithashtu këtë tezë.

Vendi pati një rënie të vdekjeve të lidhura me COVID-19 në fillim të verës, por numrat u rritën përsëri. Mbi 1.000 vdekje në ditë janë regjistruar çdo ditë në javët e fundit.

COMMENTS